Muhamedi pilapiltide autorit tappa üritanud mees vahistati ebaseaduslikult

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prohvet Muhamedi pilapiltide autor Kurt Westergaard.
Prohvet Muhamedi pilapiltide autor Kurt Westergaard. Foto: Reuters / Scanpix

Taani ülemkohtu otsuse kohaselt oli ühe Muhamedi pilapiltide autorit väidetavalt tappa kavatsenud tuneeslase vahistamine ebaseaduslik, sest seda tehti ilma eelneva kohtuotsuseta.


Tänavu veebruaris vahistati Taani linnas Aarhusis kolm meest, kes väidetavalt plaanisid tappa 73-aastast ajalehe Jyllands-Posteni karikaturisti Kurt Westergaardi ja tema abikaasat. Vahistatutest üks oli Marokost pärit Taani kodanik ja kaks Tuneesia kodanikud, kirjutas guardian.co.uk.

Taani julgeoleku- ja luureagentuur PET pidas kahte vahistatut ohuks riigi rahvuslikule julgeolekule ja soovitas valitsusel võtta vastu otsuse, mis võimaldaks mehi kauem vahi all hoida. Valitsus eesotsas Anders Fogh Rasmusseniga andiski vastava käsu, kuid kahtlusaluste süüd ei õnnestunud kunagi tõestada.

Ülemkohtu otsuse kohaselt polnud PETil piisavat tõendeid, et 37-aastast Slim Chafrat seaduslikult kinni pidada. Kohus leidis siiski, et tema 26-aastase kaaslase kinnihoidmine oli põhjendatud. Vastavalt Taani immigratsiooniseadustele peavad mehed riigist lahkuma, mida üks nendest on juba ka teinud, vahendas AFP.

2005. aasta septembris avaldati Jyllands-Postenis 12 Muhamedi-teemalist pilapilti. Kõige tuntumaks sai aga Westergaardi illustratsioon, kus ta kujutas prohvet Muhamedi pead katvat turbanit pommina.

Pärast Jyllands-Postenit ilmusid kõnealused karikatuurid paljudes teistes lehtedes, kutsudes moslemimaailmas üles ulatuslikke proteste, sest islam ei luba prohvet Muhamedi kujutada. Islamimaad on pilapiltidega seonduvat nimetanud «lõppematuks provokatsiooniks» ning avaldanud kahtlust ka väidetava mõrvakatse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles