Ühendkuningriigis keelatakse sunniprostitutsioon

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriik tahavad prostituutide töö raskemaks teha.
Ühendkuningriik tahavad prostituutide töö raskemaks teha. Foto: AFP / Scanpix

Ühendkuningriik kavatseb keelustada prostitutsiooni, mille puhul inimkaubandusohvritest naisi sunnitakse seksi müüma.

Siseministeeriumi kava näeb ette Inglismaal ja Walesis «teisele isikule tulu toova seksi» keelustamise. Täielik prostitutsiooni keelustamine ei läinud avalikkuse ebapiisava toetuse tõttu läbi, vahendas AFP.

Praeguste seaduste kohaselt pole seksi ost ega müük Ühendkuningriigis seadusega karistatav. Siiski on muud prostitutsiooniga seotud tegevused, kaasaarvatud kupeldamine ja tänavaprostitutsioon, keelatud.

«Minu ettepanek on, et mehed mõtleksid mitu korda, enne kui nad seksi eest maksavad. Põhjus on selles, et enamik naisi ei taha tegelikkuses prostitutsiooniga tegelda,» ütles siseminister Jacqui Smith BBC raadiole.

«Inimkaubanduse ohvritest naistel pole valikuid, meestel aga on. Kui poleks nõudlust sissetoodud naiste seksile, oleks naistega kauplemist vähem.»

Muudatusettepanekud sätestaksid muuhulgas ka selle, et meest, kes maksab teisest riigist inimkaubanduse teel sisse toodud prostituudile seksimise eest tasu, ootab kriminaalkaristus ja kuni 1000 naelane rahatrahv. Samuti ei päästa mehi kohtus väide, et nad polnud prostituudi päritolust teadlikud.

Smithi kavasse suhtub kriitiliselt aga Inglismaa prostituute ühendav organisatsioon ECP, mis soovib hoopis seaduste leevendamist. ECP esindajate kinnitusel ei lõika seksiteenuse pakkujad seadusest kasu ja naistel on pärast kriminaalsüüdistust raskem uut tööd otsida.

Ka mitmed teised eksperdid ei toeta siseministeeriumi kavandatavat seadusemuudatust. Näiteks Belinda Brooks-Gordon Londoni ülikoolist nimetas valitsuse kava kahepalgeliseks, sest ainult väike osa Ühendkuningriiki sisserännanud inimestest töötab valdkonnas, mis on seotud seksiga.

Briti prostitutsiooniseadusi hakati üle vaatama pärast seda, kui Inglismaa idaosas Ipswichis tappis sarimõrvar 2006. aastal viis prostituuti. Viimastel aastatel ongi valitsus teinud mitmeid muudatusettepanekuid. Kõnesolevat kava peaks valitsus parlamendisaadikutele tutvustama detsembris.

Exeteri ülikooli raporti kohaselt on Inglismaal hinnanguliselt 80 000 prostituuti, kellest 20 000 on pärit võõrriikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles