Kuuba muudab põhiseadusreformiga valitsemissüsteemi

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba president Miguel Díaz-Canel 13. juulil Havannas.
Kuuba president Miguel Díaz-Canel 13. juulil Havannas. Foto: AFP/SCANPIX

Kuuba

Kuuba avaldas laupäeval üksikasju valitseva kommunistliku partei plaanist korraldada arvatavasti juulis rahvusassamblee heakskiidu saava põhiseadusreformiga ümber riigi valitsus, kohtud ja majandus.

Kava reformida 1976. aastast pärinevat põhiseadust hõlmab peaministri ametikoha loomist presidendi kõrval ning valitsus- ja riigijuhi ülesannete lahutamist. Ministrite nõukogu allutatakse presidendi asemel "peaministri kontrollile", mis tähendab naasmist 1976. aasta eelse süsteemi juurde. Presidendi valitsemisperiood piiratakse kahe viieaastase ametiajaga.

Reformi üksikasjadest kirjutas laupäeval peamine riiklik päevaleht Granma ning juba kompartei heakskiidu saanud põhiseaduse muutmine pannakse tõenäoliselt rahvusassamblees heakskiitmise järel ka rahvahääletusele.

Reformitud põhiseadus säilitab kommunistliku partei ainsa poliitilise jõuna riigis, sätestab, et kommunistlik riik jääb peamiseks jõuks ka majanduses ning peamised tootmisvahendid jäävad keskse juhtimise alla. Samas tunnistatakse vaba turu ja eraomandi olemasolu Kuuba ühiskonnas ning välisinvesteeringuid tähtsa arengukatalüsaatorina. Kohtusüsteemi hakatakse juurutama süütuse presumptsiooni mõistet.

Kommunistliku saareriigi väikses, kuid tähtsas erasektoris töötab 13 protsenti Kuuba tööjõust.

Ametnike sõnul ei peegelda 1976. aasta põhiseadus Kuuba ühiskonnas viimastel aastatel aset leidnud muutusi.

"Neil revolutsiooniaastatel omandatud kogemused" ja kompartei "kaardistatud uued teed" on põhiseaduse reformimise põhjuste seas, kirjutas Granma.

Uus põhiseadus säilitab usuvabaduse, kuid toob sõnaselgelt välja ka soo alusel mittediskrimineerimise põhimõtte.

Kuuba rahvusassamblee kinnitas aprilli keskpaigas uueks presidendiks senise asepresidendi Miguel Díaz-Caneli, kes lubas jätkata oma eelkäija Raúl Castro poliitikat. Díaz-Caneli ametisse astumisega lõppes peaaegu 60 aastat kestnud Castro perekonna domineerimine Kuuba riigitüüri juures, ehkki Raúl Castro jääb kompartei esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles