Poola president nõudis rahvahääletust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Lech Kaczyński.
Poola president Lech Kaczyński. Foto: Reuters / Scanpix

Poola euroskeptiline riigipea Lech Kaczyński nõudis rahvahääletuse korraldamist eurole ülemineku osas.

«Ma arvan, et referendumivajadus on ilmne, täpselt samuti nagu referendum enne Euroopa Liiduga ühinemist oli enesestmõistetav,» ütles Kaczyński täna Katowices, teatas Reuters

Paremtsentristliku Kodanikuplatvormi juhitav valitsuskoalitsioon soovib eurole üle minna 2012. aastal, kuid Kaczyński hinnangul on see lihtsalt loosung.

Presidendi sõnul on 2012. aastal eurole üleminek kaheldav ning üks presidendikantselei ametnik on öelnud, et Poola peaks minema eurole üle 2015. aastal või hiljem.

Ühisraha kasutuselevõtuks peab Poolas muutma põhiseadust, mis omakorda eeldab rahvahääletust.

2007. aastal võitis Poola erakorralised parlamendivalimised Donald Tuski juhitav Kodanikuplatvorm, kuid erakonnal puudub parlamendi alamkojas vajalik kahekolmandikuline enamus, mis võimaldaks algatada Poola põhiseaduse muutmise protsessi ja muuta Euroopa Majandus- ja Rahaliiduga (EMU) ühinemiseks seatud tingimusi.

Peamine opositsioonierakond Seaduse ja Õigluse partei, kuhu kuuluvad ka kaksikvennad Kaczyńskid, on keeldunud valitsuskoalitsiooniga koostööst, sest nende hinnangul mõjuks eurole üleminek pärssivalt riigi majanduskasvule. Tusk lükkas need väited umber ja kinnitas, et eurole üleminek kaitseks Poolat praeguse ülemaailmse finantskriisi eest.

Poola zlott on novembri jooksul võrreldes euroga nõrgenenud üheksa protsendi võrra ja see on mõjutanud välisriikide ettevõtete investeeringuid.

Eile avaldatud arvamusuuringu kohaselt ei toeta enamik poolakaid euro kiiret kasutuselevõttu. Kõigest 20 protsenti küsitletutest leidis, et eurole tuleks üle minna nii kiiresti kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles