Austria president kritiseeris valituse rändepoliitikat (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria president Alexander Van der Bellen.
Austria president Alexander Van der Bellen. Foto: imago stock&people / imago/SKATA / Scanpix

Austria president Alexander Van der Bellen kritiseeris eile avaldatud usutluses valitsuse esitatud ettepanekuid, mis muudaksid võimatuks asüüli taotlemise Euroopa pinnal.

«Igaüks, kes tuleb meie riiki ja taotleb asüüli, peaks saama seda teha,» ütles Van der Bellen usutluses ajalehele Österreich ja lisas, et tagakiusamise eest põgenevatel inimestel on Genfi konventsiooni alusel õigus kaitsele.

Austria konservatiivide ja parempopulistide valitsus kasutab juulis alanud eesistumist Euroopa Liidus oma karmi rände- ja asüülipoliitika propageerimiseks ühenduses ning on moodustanud sarnaselt mõtlevate ministritega Berliinis ja Roomas selles küsimuses nn tahtjate telje.

President nimetas migratsiooni tähtsaks küsimuseks ja lisas: «Praegu on asüülitaotlejate arv märkimisväärselt langemas ja olukord on kontrolli all».

Van der Belleni sõnul on Põhja-Aafrikasse migrantide taotluste menetlemise jaoks vastuvõtukeskuste loomise idee juures palju vastamata küsimusi.

«Mis kõige tähtsam, ükski riik pole öelnud, et tahab neid võõrustada. Meie tähelepanu peaks olema suunatud sellele, miks inimesed põgenevad,» sõnas Austria riigipea.

Ta väljendas skepsist ka selle üle, kas Austria sõjaväel on võime viia Põhja-Aafrikas läbi Euroopa Liidu piiriagentuuri Frontex toetavaid missioone, nagu pakkusid välja parempopulistlikusse Austria Rahvaparteisse (FPÖ) kuuluvad siseminister Herbert Kickl ja kaitseminister Mario Kunasek.

President võttis sõna ka nende inimeste ja organisatsioonide tegevuse kriminaliseerimise vastu, kes päästavad Vahemerel migrante uppumissurmast.

«Kui keegi päästab uppumisest väikse lapse, kes on kukkunud Doonausse, tõstame teda esile kui elupäästjat. Kui sama inimene päästab lapse uppumissurmast Vahemerel, on ta samuti päästnud elu ja teda ei tohiks kohtu alla anda,» lausus Van der Bellen.

Austria presidendi ametikoht on suuresti tseremoniaalne, kuid Van der Bellen on alates ametisse astumisest 2017. aasta jaanuaris kritiseerinud mitut valitsuse positsiooni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles