Mihkelson: Venemaa püüab kinnistada oma tõlgendust II maailmasõjast

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rassisimi ja ksenofoobia vastane meeleavaldus Peterburis.
Rassisimi ja ksenofoobia vastane meeleavaldus Peterburis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Riigikogulase Marko Mihkelsoni arvates tahab ÜROs rassismi- ja ksenofoobiavastase resolutsiooni esitanud Venemaa sellega kinnistada oma tõlgendust II maailmasõjast ja sellega seotud ajaloosündmustest.

ÜRO sotsiaal- ja humanitaarküsimuste komitees heaks kiidetud rassismi, rassilise diskrimineerimise, ksenofoobia nüüdisaegsete vormide ja nendega seotud vaenu õhutamist soodustavate tegevuste lubamatuse resolutsiooni nimetas riigikogu saadik Marko Mihkelson Venemaa diplomaatiliseks nipiks, vahendab ERR uudised hommikusaadet «Terevisioon».

Mihkelsoni sõnul on tegemist Venemaa väga selge välispoliitilise käiguga leidmaks vahendit ÜRO dokumentides, mille kaudu eeskätt võidelda oma huvide eest tuleval aastal, kui möödub 70 aastat II maailmasõja algusest ja ka Molotovi - Ribbentropi pakti sõlmimisest, et ükski riik ei saaks seada kahtluse alla Venemaa interpretatsiooni nendest ajaloosündmustest.

Mihkelsoni sõnul on viimastel aastatel Teine maailmasõda ja sellega seonduv selgelt tõusnud välispoliitiliseks teemaks ja Venemaa on mõistnud, et tal on probleeme nende ajaloonüanssidega.

«Mul on tunne, et praegu tegeldakse sellise teatava eelettevalmistusega, et omada taskus vajalikke pabereid selleks, et taas kord maha suruda vähimaidki võimalikke küsimusi, küsimärke, kas tollasel Nõukogude Liidul või Stalinil võis olla mingigi roll II maailmasõja vallapäästmisel või sellele kaasaaitamisel,» rääkis saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles