Lätis peeti kinni kuulujuttude levitamises kahtlustatav ajakirjanik

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti latid
Läti latid Foto: Peeter Langovits

Läti julgeolekupolitsei pidas kinni ajakirjaniku, keda kahtlustatakse tahtliku valeinformatsiooni levitamises Läti pankade olukorra kohta eesmärgiga kõigutada kogu finantssüsteemi stabiilsust.

Läti julgeolekupolitsei teatel on kinni peetud ühe ajalehe kaastöötaja, teatab Läti venekeelne leht Telegraf. Väljaande andmetel on tegemist maakonnalehe töötajaga.

«Tegu on kahe erineva kriminaalasjaga, üks algatati 6. oktoobril seoses kuulujuttudega Läti finantssüsteemi kohta,» ütles Läti julgeolekupolitsei pressiesindaja Kristine Apse-Krumnia. Tema sõnul pidas julgeolekupolitsei eile sellega seoses kinni ühe Läti lehe kaastöötaja, kelle nime ta ei avalikustanud.

Paralleelselt sellega on algatatud ka teine kriminaalasi, mis uurib eelmisel nädalavahetusel toimunud valuutavahetamise paanika põhjustajat.

«Selle uurimise käigus viiakse läbi uurimistoiminguid,» ütles Apse-Krumnia. Tema sõnul on juba kindlaks tehtud, milline isikute grupp omas infot Läti finantssüsteemi, konkreetsemalt lati devalveerimise kohta. «Praegu tehakse kindlaks nende motiivid ja eesmärgid,» lisas ta.

Oktoobri alguses hakkasid Läti investorite ja pangaklientide seas levima jutud mõnede riigi finantsasutuste ebastabiilsusest. Lõunanaabrite julgeolekupolitsei alustas kriminaalasja valeinformatsiooni levikust teatava avalduse põhjal, mis käsitleb kuritöö toimepanekut kahe või enama isiku poolt.

Mõned Läti poliitikud avaldasid arvamust, et pangakriisi ennustavate kuulujuttude taga võivad olla nii ebastabiilsuse külvamisest huvitatud poliitikud kui konkurendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles