Ehitusbuum «õnnistas» Venemaa arheolooge

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakaevamised.
Väljakaevamised. Foto: Toomas Huik

Venemaal valitsenud ehitusbuum võimaldas arheoloogidel teha väljakaevamisi ajaloolistes linnasüdametes, kus töötamisest võisid nad seni vaid unistada.

«Avariiväljakaevamistest põhjustatud suur tööhulk on ennekõike seotud majanduskasvuga,» selgitas Venemaa Teaduste Akadeemia arheoloogia instituudi töötaja Asja Engovatova RIA Novostile.

Ta selgitas, et Venemaa ajalooliste linnade keskustes ei ehitatud aastaid, aga nüüd hakatakse peaaegu kõiki neid täis ehitama. Arheoloogi sõnul on 60 kuni 70 protsenti väljakaevamiseks antud lubadest seotud avariikaevamistega.

Tänu ehituste-eelsetele kaevamistele on teadlastel õnnestunud teha äärmiselt huvitavaid avastusi.

«Tavaolukorras, ilma ehitusteta, me vaevalt oleksime suutnud tõestada vajadust töötada neil objektidel,» sõnas ta.

Näiteks tänavu Vladimiri keskusse rajatava tulevase elurajooni alalt leiti mongoli-tatari ajast pärit hoone alusest pinnasest  ebatavaline merevaiguaare, mis kaalus 180 kilo.

«See on meie maa suurim merevaiguaare. Keegi ei oleks osanud arvata, et sel ajal kaubeldi merevaiguga nii suurejooneliselt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles