Tšehhi peaminister: parem EL kui Venemaa

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek jalutamas Saksa kantsleri Angela Merkeli kõrval Kramari villas Prahas.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek jalutamas Saksa kantsleri Angela Merkeli kõrval Kramari villas Prahas. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi neoliberaalne peaminister Mirek Topolánek leiab, et riik ratifitseerib lõpuks aasta eest Lissabonis allkirjad saanud Euroopa Liidu reformileppe, kui ei soovita langeda tagasi Moskva mõjusfääri.

«Palju parem on (…) suudelda Saksa kantslerit kui kallistada Vene karu,» kirjutas valitsusjuht suurimas kohalikus päevalehes Dnes avaldatud artiklis, milles ta põhjendab oma otsust toetada Lissaboni leppe ratifitseerimist.

ELi liikmesmaade enamus on lepingu juba heaks kiitnud, kuid Iirimaa tõrjus selle tagasi juunis korraldatud referendumil, mistõttu on see hetkel tupikus. Tšehhid aga vaidlevad veel leppe põhiseadusele vastavuse üle. Konstitutsioonikohus teeb otsuse järgmisel nädalal, vahendas AFP.

«Me kritiseerime palju euroliidu poliitikat, kuid parem on olla sees kui seista väljas. Sellesse tsivilisatsiooni kuulumise eelised ületavad kulusid,» arvas Topolánek, kes mainis samas, et ka tal endal on tugevaid vastuväiteid reformilepingule, ent toetab siiski ratifitseerimist.

ELi eesistuja rolli veidi enam kui kuu aja pärast enda kanda võtva riigi peaminister on selles küsimuses sattunud vastuollu euroskeptilise presidendiga, kes pole just kuigi positiivselt meelestatud ratifitseerimise suhtes, kuid ei lase end sellest häirida.

Topolánek märkis, et ta toetab Lissaboni leppe ratifitseerimist samamoodi, nagu andis Václav Klaus omal ajal allkirja ELi assotsiatsioonilepingule, ehkki ta seda teravalt kritiseeris. «Mõistagi võime me keelduda vabast tahtest. Kuid meie valik pole Lissabon või mitte midagi. Tegelik valik on Lissabon või Moskva,» hoiatas peaminister tšehhe.

«Ma usun, et vabas ja suhteliselt jõukas riigis, kust viimane Vene sissetungija lahkus 1991. aasta juunis ning mis vabanes Moskva-meelsest kommunistlikust režiimist 19 aasta eest, näeb suurem osa meist seda küsimust absoluutselt selgelt.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles