Ministrid tahavad suurendada kultuuri rolli välissuhtluses

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Sille Annuk

Euroopa Liidu kultuuriministrid arutasid täna Brüsselis mitmeid ühiseid teemasid,


muuhulgas kultuuri rolli suurendamisest välissuhetes.

Täna avati ka Euroopa digitaalraamatukogu «Europeana» prototüüp, vahendas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Minister Laine Jänese sõnul on Eesti kultuuripoliitika üheks prioriteediks kultuurialane välissuhtlus ja selle eesmärgi nimel on kasvatatud kultuuriesindajate võrgustikku.

«Kultuur on ühe riigi parim saadik suhtluses teiste riikide ja rahvastega, mul on hea meel, et teised Euroopa Liidu kultuuriministrid jagavad seda põhimõtet,» ütles minister.

Jänese sõnul avaldasid ministrid veendumust, et kultuuriaspekte tuleks senisest rohkem kaasata ühenduse välissuhtlusse, mis aitaks kaasa kultuurisündmuste rahvusvahelisele levile ja kultuuriinimeste liikuvusele ka väljaspool Euroopa Liitu.

Teisalt rõhutasid ministrid, et oma materiaalset ja vaimset kultuuripärandit ning intellektuaalomandit tuleks kaitsta.

Jätkuna suvel Versailles's toimunud kultuuripärandi märgise teemalisele arutelule võeti seekordsel istungil vastu nõukogu järeldused, mis sätestavad täpsemalt märgise omistamise põhimõtted.

Kõik, kes on huvitatud kultuuripärandi märgise saamisest, peavad esitama pikaajalise kava, millega nad võtavad kohustuse rõhutada paiga üleeuroopalist mõõdet, korraldades selleks kultuuri-, kunsti-, teadus- ja haridusüritusi.

Tähtsa nüansina tuuakse esile koostöövõrgustike olulisust, mille abil märgise saanud paigad omavahel kogemusi vahetaksid.

Euroopa kultuuripärandi märgiga soovitakse rõhutada kultuuripaikade, monumentide, looduslike või urbanistlike objektide ning Euroopa ajaloos ja pärandis olulist rolli mänginud kohtade üleeuroopalist mõõdet.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul tuleks meid esindama hakkava pärandi väljasõelumisel kaasata avalikkust, tõsta võrdselt esile nii materiaalset kui vaimset kultuuripärandit ja koostada märgise saanud objektide kohta eri vanuseastmetele mõeldud haridusprogrammid, et tuua kultuuripärandi hoidmise teemat noortele lähemale.

Samuti oli päevakorras Euroopa Liidu Nõukogu järelduste eelnõu internetipõhise kultuurialase ja loomingulise sisu legaalsete pakkumiste arendamise ning digitaalkeskkonnas piraatluse tõkestamise ja selle vastu võitlemise kohta.

Dokumendis on olulisteks märksõnadeks  siduskeskkonna-piraatlus, uued ärimudelid legaalse sisu pakkumiseks siduskeskkonnas ning vastav igakülgne koostöö ja kogemuste jagamine.

Minister kinnitas kohtumisel Eesti toetust järelduste vastuvõtmisele ning tervitas komisjoni initsiatiivi uuringu tegemiseks 2009. aastal. Uuringu eesmärk on hinnata multiterritoriaalse litsentsimise mõjusid kultuurilise mitmekesisuse aspektist.

Piraatluse ja võltsimise tõkestamist puudutavate teemade tähtsust näitavad ministri sõnul ka mitmed erinevatel Euroopa Liidu tasanditel menetluses olevad sellekohased algatused.

Kultuuriminister Laine Jänes osales täna ka Euroopa kultuuripärandi internetiportaali avamisel, mille kaudu luuakse kõigile internetikasutajatele vaba ja lihtne juurdepääs erinevates Euroopa arhiivides ning kogudes talletatud digitaalsele kultuuripärandile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles