Nepali pealinnas puhkesid rahutused maoistide vastu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nepali pealinnas vallandusid pärast kahe tudengi röövimist ja tapmist ägedad protestid võimulolevate maoistide vastu, mis kasvasid üle suuremateks rahutusteks.

 

Kathmandu koolid ja kauplused suleti üldstreigiks ning tänavatel marssinud vihased protestijad põletasid autokumme ja loopisid kive märulipolitsei pihta, karjudes maoistide vastu suunatud loosungeid, vahendas Reuters.

Protestijad süüdistavad maoistlikku noorteliigat kahe marksiste toetanud üliõpilase mõrvas. Noormehed rööviti ühest pealinna lähedal asuvast restoranist eelmisel kuul ning tapeti hiljem. Pealtnägijate sõnul olid röövijateks maoistide liiga liikmed. Kohaliku meedia andmetel leidis politsei jõe äärde maetud lagunevad surnukehad üles teisipäeval.

Maoistliku partei noorteliikumine tõrjub süüdistusi, kuid seda organisatsiooni on viimastel kuudel speetud sageli vastutavaks vägivallas ja hirmutamises. Ohvrite pered nõuavad võimudelt nüüd kompensatsiooni ning käsivad kauplustel ja koolidel püsida protesti märgiks suletuna. Tänavatel rünnati ka üldstreiki rikkunud sõidukeid.

Nepalis on kaks kommunistlikku parteid, kusjuures suurema neist moodustavad pikalt valitsuse vastu sissisõda pidanud maoistid, väiksem aga ühendab leniniste-marksiste. Mõlevad kuuluvad ka valitsuskoalitsiooni, kuid vihases konkurentsis häälte ja ametiühingute kontrollimise pärast on viinud mitmete kokkupõrgeteni nende vahel, vahendas AP.

 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles