Britid tagastasid Kreekale varastatud ikooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14. sajandist pärinev ikoon.
14. sajandist pärinev ikoon. Foto: Reuters / Scanpix

Britid tagastasid Kreekale bütsantsiaegse ikooni, mis varastati Serresis asuvast kloostrist 30 aastat tagasi.


14. sajandist pärineva ikooni väärtuseks hinnatakse 1,2 miljonit eurot ja see kujutab ristilt alla võetud Jeesus Kristust, vahendas BBC News.

1978. aastal Kreeka põhjaosas asuvast Ristija Johannese kloostrist varastatud ikoon lõigati kuueks tükiks ja smuugeldati seejärel Suurbritanniasse.

Kuus aastat tagasi üritasid Londonis elavad Kreeka päritolu isikud ikooni edasi müüa, kuid Ühendkuningriigi politsei sai neile jälile. Müüjad kaebasid oma omanikuõiguse tõestamiseks asja kohtusse, kuid jäid kaotajaks. Ka apellatsioonikohus leidis, et süüaluste nõudmised pole põhjendatud ja ikoon tuleb tagasi Kreekasse saata.

Kreeka kultuuriminister Michalis Liapis esitles Ateenas kodumaale saabunud rahvuslikku aaret huvilistele, kuid seejärel saadeti see juba restauraatoritele, kes püüavad taastada aastate jooksul kannatada saanud pühapildi endist ilu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles