Venemaalased ei näe mustanahalises USA presidendis midagi imelikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: AFP / Scanpix

Venemaalased ei näe midagi erilist mustanahalise poliitiku valimises USA presidendiks ning paljud kinnitavad, et kui neil olnuks selline võimalus, andnuks nad samuti oma hääle Barack Obama poolt, selgus täna avaldatud arvamusuuringu tulemustest.

Pooled küsitletuist (50 protsenti) vastasid gallupi käigus, et ei näe mustanahalise poliitiku valimises USA presidendiks midagi erilist, vahendas Interfax.

Teistest sagedamini väljendasid sellist arvamust Lõuna föderaalringkonna elanikud (60 protsenti) ning kõige nooremad vastanud (56 protsenti).

Veerand vastanuist (26 protsenti) nimetas Obama võitu «demokraatia ja võrdõiguslikkuse tõeliseks võidutsemiseks Ameerikas».

Sellisel arvamusel olid teistest sagedamini Loode, Volga ja Siberi föderaalringkondade elanikud (30-34 protsenti), samuti kõrgharidusega ja lõpetamata kõrgharidusega vastanud.

Ameeriklaste valikuga pole rahul 12 protsenti vastanuist, kes peavad mustanahalise poliitiku valituks osutumist «sisekriisi tunnuseks Ameerika ühiskonnas».

Selline seisukoht esineb keskmiselt sagedamini Kesk- ja Kaug-Ida föderaalringkonna elanike seas (16-17 protsenti).

Vastanuist 69 protsenti kinnitas, et tundis üldist huvi USA valimiste vastu. Aeg-ajalt huvitus sellest 53 protsenti, 16 protsenti kinnitas, et jälgis kogu kampaaniat.

Nende seas, kes valimisi tähelepanelikult jälgisid, oli teistest sagedamini erakonna Õiglane Venemaa toetajaid (23 protsenti), eakaid venemaalasi (20 protsenti) ning kõrg- ja lõpetamata kõrgharidusega inimesi (21 protsenti).

Aeg-ajalt jälgisid USA valimisi Ühtse Venemaa pooldajad (57 protsenti), 35-44-aastased venemaalased ja keskeriharidusega vastanud (59 protsenti).

Oma hääle oleks võimalusel Obama poolt andnud 38 protsenti vastanuist (juunikuus vaid 22 protsenti). Tema vastaskandidaat John McCaini eelistanuks vaid neli protsenti (juunis kuus protsenti).

Veel 37 protsenti ei oleks valimistes osalenud, 21 protsenti ei osanud küsimusele vastata.

Küsitluse korraldas Ülevenemaaline Avaliku Arvamuse Uurimise Keskus (VTsIOM) 15.-16. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles