Terrorirühmitus võttis vastutuse Oslo pommirünnaku eest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra pealinnas toimunud pommiplahvatus.
Norra pealinnas toimunud pommiplahvatus. Foto: Sxcanix

Terrorirühmitus Ansar al-Jihad al-Alami (Ülemaailmse džihaadi abistajad) võttis vastutuse täna pärastlõunal Norra pealinnas Oslos toimunud pommiplahvatuse eest.

Tehtud avalduses öeldakse, et rünnak oli vastuseks Norra vägede kohalolekule Afganistanis ja prohvet Muhammedi solvamisele, vahendas The New York Times.

Vastuseks millisele solvangule, ei täpsustatud.

Rühmituse avaldus pole veel kinnitust leidnud

«Oleme Stockholmi rünnakust alates hoiatanud uute operatsioonide eest,» öeldakse avalduses, mida vahendas uurimisinstituudi C.N.A. terrorismianalüütik Will McCants. Seega viidatakse ilmselt pommirünnakule Rootsi pealinnas Stockholmis detsembris 2010, milles hukkus pommipanija ning sai viga kaks inimest.

«Praegu toimuv on alles algus ja paljugi on veel tulemas,» hoiatatakse avalduses. Rühmituse avaldus ei ole siiski veel kinnitust leidnud. Minevikus on tihti juhtunud, et erinevad terrorigrupeeringud võtavad vastutuse palju meediatähelepanu pälvinud rünnakute eest, mis hiljem siiski kinnitust ei leia.

Norra moslemikogukonna liidrid on terrorirünnaku teravalt hukka mõistnud. «See on meie kodumaa, see on minu kodumaa. Mina ja Norra Islaminõukogu mõistame need rünnakud hukka, ükskõik, kes nende taga siis ka poleks,» sõnas Norra Islaminõukogu peasekretär Mehtab Afsa.

Norra on kaitsealliansi NATO liige ning osaleb väikese kontingendiga Afganistani operatsioonis. Norra oli nende riikide hulgas, mida Al-Qaeda liider Ayman al-Zawahri nimetas võimalike rünnakuobjektidena.

2006. aastal avaldasid ka Norra ajalehed algupäraselt Taani lehes ilmunud prohvet Muhammedit pilavad karikatuurid, mis vihastasid moslemeid üle terve maailma.

Norra on ajalooliselt olnud sage osaline erinevates rahuvalvemissioonides ning olnud ka paljude rahuläbirääkimiste toimumiskoht. 1993. aastal sõlmiti Oslos kokkulepe Iisraeli ja palestiinlaste vahel. Nobeli rahupreemiat annab välja Norra parlamendi vastav komitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles