Norra peaminister: vastus terrorismile on veel rohkem demokraatiat

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra peaminister Jens Stoltenberg.
Norra peaminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Norra peaminister Jens Stoltenberg ja justiitsminister Knut Storberget andsid pressikonverentsi, mida kandis üle Norra raadiokanal NRK P1 ja Postimees.ee’le vahendas Kadri Miard.


Jens Stoltenberg ütles, et on teada, et paljud on hukkunud ja vigastatud, kuid samas ei saa veel paljuski kindel olla. Ta lisas, et Norra on hetkel väga raskes situatsioonis ja eelolevad päevad on veel raskemad.

Stoltenberg sõnas, et temal ja Norra rahval on sõnum sellele inimesele või inimestele, kes terroriaktide taga on: «Te ei saa kahjustada meid ja te ei saa kahjustada meie väärtusi. Me oleme väike, aga uhke rahvas. Keegi ei saa meid pommitada vaikima, keegi ei saa tulistada meid vaikima ja võtta meie uhkust. /.../ Meie ühtekuuluvus aitab meid rasketest aegadest üle. /.../ Homme näitame me, et Norra demokraatia seisab tugevamalt kui varem, kuid kõige tähtsam täna õhtul on inimeste päästmine ja üksteise toetamine./.../ Vastus vägivallale on veel rohkem demokraatiat.»

Küsimusele, mida ta sellega mõtleb, vastas Stoltenberg, et keegi ei tohi karta oma arvamust väljendada või poliitikas osaleda. Ta kutsus inimesi üles avatud mõtteviisile ja veel aktiivsemalt poliitilises elus ning debattides osalema

Justiitsminister Knut Storberget ütles, et see on väga valus päev paljudele inimestele Norras ja kutsus üles üksteist hoidma ja toetama. Ta teatas, et kõik politseijõud on töösse kaasatud ning meenutas et politsei palub inimestel mitte minna Oslo kesklinna ja mitte kasutada mobiiltelefone, et mobiilivõrku mitte üle koormata.

Ta kinnitas, et kinni peetud kahtlusalune on norralane, seda kordas ta mitu korda. Kahtlustatava motiivid ja organisatsiooniline kuuluvus ei ole teada ja ei Storberget ega Stoltenberg ei tahtnud sel teemal oletusi teha.

Nad ei tahtnud ka spekuleerida, kas terroriaktide taga võis olla rühmitus Ansar al-Jihad al-Alami, kuna on tulnud teateid, et see organisatsioon on süü enda peale võtnud. Ministrid ütlesid, et see info ei ole veel kinnitust leidnud ja spekulatsioonidega peaks olema ettevaatlik, kuna tihtilugu kipuvad äärmusorganisatsioonid end võõraste sulgedega ehtima ja võtavad enda peale tegusid, mida nad ei ole toime pannud.

Storberget ütles ka, et tal ei ole mingit infot, et oleks tulnud eelnevalt vihjeid või hoiatusi plaanitava terroriaktsiooni kohta. Mõlemad ministrid tunnustasid nii politsei kui kiirabi ja haiglate tööd ja avaldasid tänu tugeva rahvusvahelise toetuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles