Läti elanikud otsustasid täna praeguse seimi saatuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti ekspresident Valdis Zatlers hääletamas referendumil seimi laialisaatmise üle 23. juulil 2011. Seimi laialisaatmise algatas oma ametiaja lõpus Zatlers ise.
Läti ekspresident Valdis Zatlers hääletamas referendumil seimi laialisaatmise üle 23. juulil 2011. Seimi laialisaatmise algatas oma ametiaja lõpus Zatlers ise. Foto: SCANPIX

Lätlased otsustasid tänasel referendumil, kas nõustuda eelmise presidendi Valdis Zatlersi ettepanekuga saata seim laiali või mitte.

Kella neljaks oli hääletamas käinud 32 protsenti valimisõiguslikest kodanikest, tegelikult polegi referendumil osalejate arv nii väga tähtis, sest Läti seaduste järgi referendumi toimumiseks miinimumpiiri pole ja määravaks saab see, mida enamus hääletanuist arvab, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Regiooniti on aktiivsemalt oma arvamust öeldud Vidzemes ja Kurzemes, Riias on osavõtt madalam, ühelt poolt on ehk selle taga lämbe suveilm ja puhkused, kuid teisalt muretsevad venelased oligarhide võimutsemise pärast oluliselt vähem kui lätlased.

Tõenäoliselt saadab rahvas parlamendi laiali, kuigi viimastel päevadel on paljud ka hakanud kartma, et erakorralistel valimistel võib vene Koosmeele Keskus saada parlamendis veel rohkem kohti kui praegu.

Lätis pole tänane päev tähtis mitte ainult selle poolest, et esimest korda ajaloos otsustab rahvas, kas saata parlament laiali või mitte, vaid täna üritatakse korrastasda ka poliitilist maastikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles