Vene kirik tülitseb muuseumiga kuulsa ikooni pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Rubljovi kuulus ikoon Püha Kolmainsus.
Andrei Rubljovi kuulus ikoon Püha Kolmainsus. Foto: Wikipedia.org

Vene õigeusu kirik läks tülli Moskva suurima ja tuntuima kunstimuuseumiga, sest soovib sellelt usutalitusteks laenata väärtuslikku, ent üliõrna 15. sajandi ikooni, mille liigutamist peavad eksperdid lubamatuks.

 

Tretjakovi galerii kuraatoreid vapustas kohaliku meedia andmetel patriarh Aleksius II enda

Palve viia Andrei Rublovi maalitud Püha Kolmainsuse ikoon järgmise aasta usupühade ajaks ühte Moskva lähedal asuvasse suurkloostrisse, vahendas AFP.

Kirikupea palve täitmine oleks aga sellele ikoonimaali meistriteosele «praktiliselt saatuslik», nentis muuseumi vene keskaja kunsti vanemekspert Levon Nersesjan ajalehele Kommersant. Nersesjan oligi see, kes tõi kogu loo päevavalgele oma ajaveebis, kus ta kritiseeris riikliku galerii juhtkonda alistumises Kremliga lähedastes sidemetes oleva patriarhi survele.  

«Kui me anname kuulekalt järele kellegi idiootsele kapriisile ning kanname selle ikooni 70 kilomeetri kaugusele ja tagasi, paneme ta ahtasse kirikusse, kus süüdatakse sadu küünlaid ja vagade palverändurite massid sööstavad seda puudutama, siis ei suuda keegi tagada selle kaitset,» kurjustas ekspert.

Tretjakovi galerii direktor Valentin Rodionov tunnistas ajalehele Izvestija seejärel samuti, et suurem osa eksperte pidas ikooni olukorda selliseks, mis ei luba pühapilti transportida. Samas märkis ta, et lõplikku otsust pole veel tehtud.

Kirik tahab väärtuslikku ikooni enda käsutusse järgmise aasta juunis, et viia see ajutiselt õigeusklike üheks keskuseks peetavasse Püha Kolmainu lavrasse Sergijev Posadis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles