Vene miljardär peatas grandioosse pilvelõhkuja ehitamise

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva finantspiirkonnas kõrguvast Föderatsioonitornist avanev vaade naabruses ehitatavatele pilvelõhkujatele.
Moskva finantspiirkonnas kõrguvast Föderatsioonitornist avanev vaade naabruses ehitatavatele pilvelõhkujatele. Foto: Reuters / Scanpix

Vene suurärimees on üleilmsest finantskeerisest kammitsetuna sunnitud peatama suurejoonelise pilvelõhkuja ehitamise Moskva uude finantspiirkonda, kuhu plaanide järgi pidi lähiaastail kerkima Euroopa kõrgeim hoone.

 

Interfax teatas täna viitega miljardärist kinnisvaraarendajale Šalva Tšigirinskile, et kriis on sundinud meest külmutama terve rea projekte, nende seas ka nn Vene torni, mis valmimise korral pidi tõusma 612 meetri kõrguseks, vahendas AFP.

«Projekt on külmutatud. Me tegime sellise otsuse,» tunnistas Tšigirinski intervjuus Interfaxile. Tema sõnul ei tähenda projekti peatamine siiski sellest lõplikku loobumist. «Mõistagi on olukord keeruline, kuid mitte katastroofiline,» märkis ta. «Kriise tuleb ikka ette.»

Teise tähelepanuväärsema projektina peatas ärimees ka ülimoodsa kristallikujulise ehitise rajamise Siberis asuvasse uhkesse suusakeskusesse Hantõ-Mansiiskisse.

Vene tornist pidi saama aga kõrguselt teine hoone kogu maailmas juba aastaks 2012. Selle projekti tegi maailmakuulus briti arhitekt lord Norman Foster, kelle loodud püramiidikujuline disain poleks Moskva taevasiluetil kindlasti märkamata jäänud. Hiigelhoone hakkaks mahutama nii kortereid, kontoreid, kui ka hotelli ja erinevaid äripindu.

Pilvelõhkuja ehitamisega alustati mullu septembris, kui Moskva cityks nimetatud piirkonnas löödi kopad maasse. Vene majandus oli siis buumis, eeskätt tänu üha kõrgemale kerkinud naftahinnale. Nüüd aga on see juba nädalaid kukkunud kolinal ning oli äsja viimase kolme ja poole aasta madalaimal tasemel.

 

Maailma tabanud finantskriis on samal ajal söönud ära ka juba kaks kolmandikku Moskva aktsiabörside väärtusest ning ähvardab järsult piirata terve riigi majanduskasvu. Vene arendajad olid enne kriisi hoogsalt laenanud ning said seetõttu krediiditurgude kokkukuivamisest raske hoobi.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles