Iga kümnes soomlane vajab kirjasõna mõistmiseks abi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuni viiendikul 16-65-aastastest soomlastest on nii nõrk lugemisoskus, et see raskendab nende igapäevaelu, vahendab uudistevõrk YLE ajalehte Keskisuomalainen. See tähendab, et umbes 360 000 soomlast vaevab funktsionaalne kirjaoskamatus.


Keskisuomalainen intervjueeris Jyväskylä Ülikooli õpetajakoolituse osakonna teadurit Sari Sulkuneni, kelle sõnul vajab iga kümnes soomlane kõrvalist abi kirjalike tekstide mõistmiseks.

Soome täiskasvanute kirjaoskust mõõdetakse rahvusvaheliseks uuringu tarbeks. Sulkuneni praegune hinnang põhineb 2000. aasta andmetel ning ta ei usu, et kirjaoskus Soomes sellest ajast paranenud on.

Teaduri sõnul mõjutab lugemisoskus ka inimese sotsiaalmajanduslikku staatust. Töötutel on tavaliselt nõrgem lugemisoskus kui töötavatel inimestel ning kehvema lugemisoskusega inimesed taotlevad ka kohta täiskasvanute koolitusel harvem, oletas Sulkunen.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles