Iisrael plaanib juudid ja araablased segregeerida (7)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / AP / Scanpix

Iisraeli valitsuspartei soovib läbi suruda eelnõu, mille kohaselt oleks võimalik luua eraldi kogukonnad, mis on mõeldud ainult juutidele, kirjutab Guardian.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tahab kehtestada seaduse, mis lubaks riigil luua kogukonnad, mis on moodustatud ainult samast usust ja rahvusest inimestest, et säilitada kogukonna ainuomane iseloom, vahendab meedia.

Praegusel kujul võimaldaks seaduseelnõu võtta araabia keelelt ametliku keele staatuse, samuti võimaldaks see kasutada juudi religiooni seadusi.

Iisrael näeb end kui demokraatlikku ja ka Juudi riiki. Väidetavalt kaitseb riigi praegune õigussüsteem araablasi, keda on riigi elanikkonnast üks viiendik ja teisi vähemusi. Ent kuna Iisrael on juutide rahvusriik, soovitakse uue seaduse abil seadusesse tuua juudi rahvuslik ja religioosne iseloom.

Seaduse vastuvõtmise üle hääletatakse algaval nädalal. 

Seda on võrreldud Lõuna-Aafrika vabariigi Apartheidi poliitikaga ja selle vastu protesteerisid eile Tel Avivis tuhanded inimesed.

«Kui riik võimaldaks luua külasid, mis eraldaksid ennast rassi ja religiooni põhjal, oleks see ennekuulmatu,» ütles Amir Fuchs Iisraeli Demokraatia Instituudist.

Paljud Iisraeli naabruskonnad ja linnad on praegu juba niigi segregeeritud, koosnedes valdavas enamuses vastavalt ka juutidest või araablastest, aga ametlikult ei ole segregatsioon seadustatud.

Tagasi üles