Prantsuse paremäärmuslased viskasid Breiviki toetaja erakonnast välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: SCANPIX

Prantsuse paremäärmuslik partei Front National (FN, Rahvusrinne – toim.) viskas enda ridadest välja liikme, kes kaitses oma blogis Norras kaks terroriakti korraldanud Anders Behring Breiviki tegusid.

Jacques Coutela, kes osales märtsis FNi ridades kohalikel valimistel, parteisse kuulumine peatati eile erakonna distsiplinaarkomitee poolt, vahendab AFP.

FNi peasekretäri Steeve Brioisi teatel on Coutela vaid partei lihtliige.

Oma blogis nimetab Coutela Breivikit ikooniks ja lääne peamiseks kaitsjaks. Breivik tappis reedel kahe rünnaku käigus kokku 76 inimest.

Lisaks võrdleb ta norralast Charles Marteliga, kes peatas seitsmendal sajandil islami leviku Lääne-Euroopasse.

Coutela eemaldas postituse pärast seda, kui Prantsuse rassismivastane liikumine esitas tema kohta kaebuse rassiviha õhutamises.

Mees väitis seepeale, et pole seda ise kirjutanud. «Ma ei kirjutanud neid asju, leidsid selle internetist ja avaldasin oma blogis, et inimesi informeerida,» sõnas Coutela AFP-le.

FNi ridades esines ebapopulaarse väitega ka Laurent Ozon, kes teatas laupäeval sotsiaalvõrgustiku Twitteri vahendusel, et reedesed rünnakud korraldati Norra järjest suureneva immigrantidetulva tõttu. Teda parteist välja ei visatud.

Kuigi FN on sarnaselt teistega Euroopa paremäärmuslikele parteidele avalikult immigrantide vastane, üritasid nad end kiirelt Breiviki rünnakutest distantseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles