Eesti sõdurid jõuavad Afganistanist koju

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy jalaväeüksuse linnalahingu õppus Sirgala karjääris 24. märtsil 2008.
Estcoy jalaväeüksuse linnalahingu õppus Sirgala karjääris 24. märtsil 2008. Foto: Mihkel Maripuu

Täna öösel vastu pühapäeva jõuavad pooleaastaselt NATO operatsioonilt Afganistanis koju jalaväekompanii Estcoy-6 ja logistiline toetuselement NSE-5.


Tallinna lennujaama vanas hoones tervitab missioonilt saabunud kaitseväelasi Kaitsejõudude Peastaabi ülem kolonel Neeme Väli ja annab Eesti sõduritele kätte välja teenitud autasud, teatas kaitsejõudude peastaap.

Esimest korda oli Eesti vähendatud jalaväekompanii koosseisus Afganistanis 81-mm miinipilujarühm. Estcoy-6 lendas koos logistilise toetuselemendiga operatsioonipiirkonda 8. mail.

Enne tagasilendu tunnustati Camp Bastionis NATO medaliga Eesti kaitseväelaste head teenistust Afganistani Islamivabariigis. Medalid andis üle Task Force Helmand ülema asetäitja ja Lõuna Lahingugrupi ülem kolonel Martin Smith.

Major Ain Tiidruse juhitav 105-liikmeline jalaväekompanii Estcoy-6 ja leitnant Tanel Kapperi juhitav 17-liikmeline rahvuslik toetuselement NSE-5 teenisid Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Suurbritannia juhitava lahingugrupi koosseisus.

Estcoy-6 eesmärgiks oli kontrollida oma vastutusala Helmandi provintsis Now Zadi asula ümbruses ning näidata rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude kohalolekut. Kompanii ülesandeks oli valitsusvastaste Talibani mässuliste tegevuse vastu võitlemine, patrullimine, konvoide saatmine ja julgestusoperatsioonid. Valitsusvastased Talibani mässajad üritavad kasutada Now Zadi ala peamise liikumis- ja varustusteena põhjast lõunasse Sangini ja itta Musa Qala alale.

Estcoy-6 täitis kuue kuu jooksul erineva sisuga lahinguülesandeid ning oli korduvalt lahingkontaktides valitsusvastaste mässajatega. Koos oma naabrite, USA merejalaväelastega, viidi läbi viis kompanii operatsiooni.

Nädala alguses võttis Estcoy-6 vastutusala üle major Raigo Paimla juhitav jalaväekompanii Estcoy-7. Eesti jalaväe logistilise toetuse tagamist jätkab rahvuslik toetuselement NSE-6.

Eesti kaitsevägi osaleb operatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast. Hetkel on Eesti jaoks suurimal ja raskeimal välisoperatsioonil teenistuses ligi 150 Eesti kaitseväelast: jalaväekompanii ESTCOY 7, rahvuslik toetuselement NSE 6, Kabuli lennuväljal teeniv perrooniteenindusmeeskond CST ja staabiohvitserid erinevates liitlasvägede staapides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles