Uraanikaevandaja lõi Soomes kopa maasse riigi luba ootamata

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto 3 ehitus.
Olkiluoto 3 ehitus. Foto: AFP / Scanpix.

Prantsuse tuumafirma Areva, kes ehitab Soomes ka tuumareaktorit, sealne tütarettevõte muutus kannatamatuks ja alustas Põhja-Soomes uraanimaardlas uuringutöid, kuna tal oli ministeeriumi venitamisest loa vormistamisel küllalt saanud.


Sel nädalal alustas Areva Finland kaevetöid Ranua küla lähistel Botnia lahe põhjatipust kirde pool, vahendas aripaev.ee portaalis Yle Uutiset kirjutatut.

Ettevõtte tehnikajuhi geoloog Erkki Vanhaneni sõnul üritatakse nüüd kasulikult kulutada seda aega, mis majandusministeeriumil kulub loa andmise ettevalmistusteks ja otsuse tegemiseks. Tehakse hulk 3-4 meetri sügavusi kaeviseid ja uuringuid soopinna all.

Tegevjuht Osmo Kaipainen ütles, et nii saab kokku hoida koguni aastatepikkust tööd ning selleks on maaomanike luba olemas.

Kaipaineni sõnul on tal kahtlus, et riigi luba selle aasta jooksul kohale ei jõuagi. «Ega siin äkki meie põhiseadusega kaitstud õigusi ei rikuta,» oli tema sõnum Mauri Pekkarineni juhitud ministeeriumile. Ta sõnas, et on asunud koos teiste kaevandusettevõtetega selgitama, kas mitte kaevata ministeeriumi tegevuse, õieti tegevusetuse, peale õiguskantslerile.

Areva andis Helsingin Sanomate teatel taotluse kaevandusala uurimiseks sisse tänavu 1. septembril. 108 ruutkilomeetri suurune maardla on suuremalt jaolt Ranua valla ja väikses osas Rovaniemi linna territooriumil.

Suurim maaomanik on seal riik, kuid leidub ka eramaid ja mõned elumajad. Areva uurijad avastasid leiukoha 2007.aasta suvel ning Kaipaineni sõnul on leiukoht erakordselt huvitav: «Nii laiu uraani sisaldavaid maagisooni ei ole palju teada. Ja kui on sooni, siis kusagilt sealt kaljupinnasest need lähtuvad.»

Plaan on välja selgitada kaevandamise tasuvus: ettevõtte soov on toota vähemalt 500 tonni aastas vähemalt 15 aastat järjest. Septembris hinnati jätkuuuringuks vajaliku loa saamise ajaks isegi aasta või kaks, sõltuvalt sellest, kas tuleb proteste. Kui tasuv hulk uraani leidub, saab hakata taotlema tegeliku kaevandamise alustamise luba. Praktikas võib tegelikuks tööks minna 7-10 aasta pärast. Soomes on praegu uraanikaevandamise uuringuteks luba taotletud 21 kohas, osas neist selleni ka jõutud.

Peale Areva otsivad Soomes uraani Cameco, Agricola Resources, Apofas Oy, Karelian Resource Services, Mawson Energi, Uranium Star Corp ja Namura Finland Oy.

Areva on koos Siemensiga rajamas Olkiluotos Soome viiendat tuumareaktorit, mis peaks valmima 2011.aastal. See pidanuks tööle hakkama juba 2009.aastal, kuid tehnilised probleemid on asja venitanud, ühtlasi on projekt algul hinnatust oluliselt kallimaks läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles