Põhja-Korea nõuab rahulepet USAga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea asevälisminister Kim Kye Gwan (keskel) New Yorgi JFK lennujaamas.
Põhja-Korea asevälisminister Kim Kye Gwan (keskel) New Yorgi JFK lennujaamas. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea esitas täna taas nõudmise, et Ühendriigid kirjutaks alla rahulepingule, mis lõpetaks formaalselt Korea sõja.

Pyongyangi riiklik uudisteagentuur rõhutas Korea sõja peatanud relvarahu 58. aastapäeva puhul avaldatud juhtkirjas, et rahulepe aitaks ületada aastaid kestnud ummikseisu Põhja-Korea tuumaprogrammi asjus, vahendas AP.

Põhja-Korea on pikka aega nõudnud rahulepet USAga, sest relvarahu tõttu on kaks Koread siiani tehniliselt sõjas. Pyongyangi meedia tänane avaldus võrdles seda vaherahu tiksuva pommiga.

Nüüdne nõudmine esitati pärast seda, kui Põhja-Korea asevälisminister Kim Kye Gwan saabus eile New Yorki, et kohtuda USA esindajatega. Kim ütles, et loodab USA ja Põhja-Korea suhete paranemist, lisades, et kätte on jõudnud aeg, et riigid ära lepiksid.

USA-l on Lõuna-Koreas 60 aasta taguse sõja tõttu praegu umbes 28 500 sõdurit. Sõjas võitlesid Põhja-Korea ja Hiina USA, Lõuna-Korea ja ÜRO vägede vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles