Galerii: ukrainlased mälestasid näljahäda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainlased mälestasid näljahäda.
Ukrainlased mälestasid näljahäda. Foto: Reuters / Scanpix

Riigikogu esimees Ene Ergma osales Kiievis toimuvatel üritustel, kus mälestati 75 aasta möödumist Ukraina suurimast näljahädast.


Ene Ergma võttis Kiievis osa täna toimunud rahvusvahelisest foorumist «Ukraina mäletab - maailm tunnustab» ning memoriaalüritusest, kus mälestati 75 aasta möödumist Holodomorist, stalinistliku režiimi tahtlikult esilekutsutud näljahädast, mis nõudis aastatel 1932-33 miljoneid inimohvreid.

Ukraina elas eelmisel sajandil üle kolm suurt näljahäda: aastatel 1921-1923, 1932-1933 ja 1946-1947, kuid rängim neist oli teine, kui nälga suri eri andmetel seitse kuni kümme miljonit inimest.

ÜRO võttis 2003. aasta novembris vastu ühisavalduse, kus nimetatakse Ukraina näljahäda ukraina rahva tragöödiaks ning mõistetakse hukka inimeste massilise huku põhjustanud totalitaarrežiim. Mitmete riikide parlamendid, nende seas Eesti riigikogu, on nimetanud Ukraina näljahäda genotsiidiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles