Venemaa reageeris teravalt ametnike USA viisakeelule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2006. aastast pärinev foto Sergei Magnitskist, kes paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse.
2006. aastast pärinev foto Sergei Magnitskist, kes paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Foto: SCANPIX

Vene välisministeeriumi sõnul seab Ühendriikide otsus kehtestada advokaat Sergei Magnitski surmaga seotud Vene ametnikele viisakeeld kahe riigi suhted ohtu.

Välisministeerium tegi eile avalduse, milles nimetas viisakeeldu ärritavaks ja teatas, et ebasõbralikele sammudele järgneb vastureaktsioon, vahendas Washington Post.

«Katsed sekkuda juurdluse käiku ja survestada juriidilisi organeid on absoluutselt lubamatud,» seisis avalduses. «Ameerika pool on hästi kursis Vene võimude jõupingutustega uurida Magnitski tragöödiat täielikult ja põhjalikult. Selles suhtes põhjustavad poliitilised mängud, millesse USA täitevvõim end sisse mässib, kimbatust ja muret.»

Magnitski oli 37-aastane Hermitage Capitali advokaat, kes suri eeluurimisvanglas 2009. aastal, olles kinnipidamisasutuses veetnud ligi aasta aega. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku, 230 miljoni dollari suuruse maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Advokaadi surma uurimine on siiani veninud. Ehkki mitu vanglaametnikku lasti töölt lahti, on juhtumiga seotud uurijaid ja miilitsaid edutatud ja avalikult tunnustatud. Alles sel kuul otsustasid võimud esitada süüdistuse kahele arstile, kes ei vaevunud Magnitskit ravima. Juhtumit uuriva sõltumatu komisjoni sõnul lasub süü aga ka palju kõrgematel instantsidel.

Portaali EUobserver teatel kandis USA välisministeerium viisade väljastamisel kasutatavas andmebaasis CLASS musta nimekirja kas kõik või enamiku umbes 60 Vene ametnikust, kes Magnitski vandenõuga seotud on. Viisakeeld kehtestati nii kohtunikele, siseministeeriumi ametnikele kui ka eriteenistuste töötajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles