Poola kaitseminister astus Smolenski raporti tõttu tagasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bogdan Klich
Bogdan Klich Foto: SCANPIX

Poola kaitseminister Bogdan Klich astus tagasi seoses mulluse Smolenski lennukatastroofi uurimisraportis järeldatuga, teatas täna peaminister Donald Tusk.

«Kaitseminister Bogdan Klich esitas mulle eile lahkumisavalduse ja ma rahuldasin selle täna,» selgitas Tusk pärast raporti avaldamist antud pressikonverentsil. Kaitseministri kohale asub nüüd asesiseminister Tomasz Siemoniak.

«Ma ei ole kunagi öelnud ega ka ütle, et Bogdan Klich oli katastroofi eest vastutav,» rõhutas Tusk, märkides siiski, et raporti soovitusi olnuks raskem ellu viia, kui Klich jäänuks oma kohale.

Uudistevõrgu AFP teatel tunnistab raport, et president Lech Kaczynskit Venemaale viinud lennuki õhuväelastest meeskonna väljaõppes oli puudujääke. Poola valitsuse tellitud raport märkis, et piloodid tegid tihedast udust ümbritsetud Smolenski lennuväljale maandumise käigus tõsiseid vigu.

«Lennuki komandör, kaaspiloot ja navigaator olid välja õpetatud kiirustades, juhuslikult ja rikkudes vastavaid väljaõppereegleid,» märkis raport. Uurimiskomisjoni hinnangul oli navigaatori vene keel nõrk ja meeskonna käsutuses olnud meteoroloogiline info puudulik.

Samas tunnistas see raport puudujääke ja vigu ka Vene poolel ehk Smolenski lennujaama töötajate seas.

Uurimiskomisjon välistas äärmuslikud versioonid, nende seas sabotaaži ja selle, et keegi kolmas isik survestas piloote hoolimata halvast ilmast maanduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles