Tšehhi linnapead üritavad takistada raketikilbi rajamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketikilbi vastane meeleavaldus Tšehhis.
Raketikilbi vastane meeleavaldus Tšehhis. Foto: Reuters / Scanpix

Kolmkümmend Tšehhi linnapead saatis vastvalitud USA presidendile Barack Obamale kirja, milles paluvad loobuda plaanist paigutada osa raketitõrjesüsteemist Tšehhi pinnale.


«Me palume teil ümber vaadata USA valitsuse seisukoht [mis puudutab] raketitõrjesüsteemi osade paigutamist Euroopasse ja see ohtlik projekt peatada,» seisis pühapäeval saadetud avalduses, milles hoiatati, et Ühendriikide kava võib olla Euroopale ohtlik, vahendas AFP.

Linnapeade hinnangul muudaks Ida-Euroopasse kavandatav raketikilp «Euroopa võimaliku rahvusvahelise konflikti peamiseks lahinguväljaks».

USA praeguse presidendi vabariiklase George W. Bushi administratsiooni raketitõrjeprogrammi kohaselt soovitakse Prahast umbes 70 kilomeetri kaugusele rajada radarijaam ning Poola pinnale paigutada kümme püüdurraketti.

Ühendriikide plaan on ärritanud Venemaad, kes on korduvalt andud mõista, et raketikilp ohustab globaalset julgeolekut. Seetõttu ähvardas Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev paigutada Poola piiri lähistel asuvasse Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi raketikompleksid. Ühendriikide kinnitusel peab süsteem kaitsma lääneriike paariariikidest, eriti Iraanist ja Põhja-Koreast lähtuva potentsiaalse ohu eest.

«Kava paigutada selle süsteemi osad Euroopa südamesse on juba suurendanud pingeid USA ja Venemaa, kuid ka USA ja Euroopa Liidu vahel ning viib võidurelvastumiseni,» lisasid linnapead oma läkituses.

Obama pole seni teatanud, kas kavatseb projekti jätkata, kuid ta on avaldanud soovi saada rohkem informatsiooni selle tehnoloogilise töökindluse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles