Abbasist sai olematu riigi president

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Palestiina omavalitsuste kesknõukogus toimunud hääletuse tulemusena nimetati Mahmoud Abbas Palestiina riigi presidendiks.


Tegemist on sümboolse ametiga, sest ametlikult pole Palestiina riiki veel välja kuulutatud ning Gaza sektor ja Jordani jõe Läänekallas moodustavad Palestiina omavalitsuse territooriumi, vahendas BBC News.

Gaza sektoris võimul olev äärmusrühmitus Hamas on Abbasi nimetamise riigi presidendiks kuulutanud vastuvõetamatuks, väites, et presidendi valimise õigus on ainult rahval.

Varem Palestiina omavalitsuse presidendi ametit pidanud Abbas lubas järgmisel aastal välja kuulutada ennetähtaegsed presidendi- ja parlamendivalimised, kui Fatahi läbirääkimised konkureeriva Hamasiga ebaõnnestuvad. Hamas väljendas kiiresti oma vastuseisu ennetähtaegsete valimiste korraldamisele, sest nende hinnangul on Abbasi kava «põhiseadusega vastuolus».

Kuigi Hamas võitis kaks aastat tagasi toimunud Palestiina parlamendivalimistel absoluutse enamuse ja tõrjus Gaza sektoris välja mõõdukama Fatahi liikumise, on nad võitlejate enesetapurünnakute ja Iisraeli-vastaste üleskutsetega sattunud lääneriikide musta nimekirja. Ka USA on üks riikidest, mis on Gaza sektorit kontrolliva islamirühmituse kuulutanud terroristlikuks organisatsiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles