Obama valis rahandusministriks noorusliku majandusspetsialisti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide 44. presidendiks valitud Barack Obama nimetas eile oma administratsiooni rahandusministriks Timothy Geithneri ja riikliku majandusnõukogu esimeheks Lawrence Summersi.


Geithner on 47-aastane New Yorgi keskpanga esimees, keda peetakse tugevaks majanduseksperdiks. Geithneri valimine rahandusministristiks ei tulnud Ühendriikides ootamatult, sest mees on teinud senise valitsusega tihedat koostööd majanduskriisi mõjude leevendamise nimel, vahendas Reuters.

Geithneri ees seisavad mitmed olulised väljakutsed, millest üheks olulisemaks on USA rekordiline eelarvepuudujääk, mis meedia andmetel võib järgmisel aastal kerkida 988 miljardile dollarile. Lisaks on uue rahandusministri eesmärk esmalt stabiliseerida ja seejärel ergutada riigi majandust. Geithneri kandidatuuri peab heaks kiitma ka Ühendriikide senat.

53-aastasest Summers on varem töötanud endise presidendi Bill Clintoni kabineti rahandusministrina. Summers, keda varem pakuti samuti rahandusministri kandidaadiks, on Harvardi ülikooli professor. Erinevalt Geithnerist ei vaja tema positsioon parlamendi ülemkoja heakskiitu.

Lisaks Geithnerile ja Summersile valis Obama majandusküsimustega tegelevasse meeskonda ka Christina Romeri, kellest saab Valge Maja majandusnõunike kogu juht. Romer on California Berkeley ülikooli majandusteadlane, kes on Ühendriikides hinnatud strateeg.

Majandusnõunike kogu peamine ülesanne on presidendile esitada majanduspoliitika alaseid soovitusi, et riik viimaste aastakümnete rängimast finantskriisist välja tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles