Jaapan: Põhja-Korea töötab välja uut keskmaaraketti

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea üks paljudest raketikatsetustest.
Põhja-Korea üks paljudest raketikatsetustest. Foto: SCANPIX

Jaapani kaitseministeeriumi hoiatuse järgi töötavad Põhja-Korea spetsialistid uue ballistilise keskmaaraketti kallal.

Ministeeriumi täna avaldatud aastaraportis mainitakse raketti Musudan esimest korda selle ametliku nimega, vahendas AP.

Loodava raketi lennuulatus on 2500-4000 kilomeetrit ja nii suudab see lennata Ameerika Ühendriikide sõjaväebaasini Guami saarel. Vaikse ookeani lääneosas asuv saar jääb Põhja-Koreast 3200 kilomeetri kaugusele.

Jaapani väitel põhineb Põhja-Korea raketihange Venemaalt 1990ndatel muretsetud tehnoloogial. Musudani saab sihtmärgi suunas teele saata liikuvalt platvormilt.

Raportis ei mainita, millal rakett Jaapani oletusel kasutusele võetakse või kas see on juba kasutusel.

Eksperdid on pikka aega spekuleerinud Põhja-Korea uue keskmaaraketi üle. Mõningate oletuste järgi võis Musudani näha juba mullu oktoobris aset leidnud sõjaväeparaadil.

Jaapani väitel nõrgestavad Põhja-Korea rakettide arendusprogrammid ja muu militaarne tegevus julgeolekuolukorda piirkonnas.

Raportist selgub, et Jaapanile teeb muret ka Hiina sõjalaevastiku aktiivsuse suurenemine tõusva päikese maa ranniku lähedal ja seetõttu tugevdab riik oma rannakaitset.

Hiina riigikaitse eelarve on viie aastaga suurenenud 70 protsenti. Jaapani oma on samal perioodil vähenenud 3 protsenti.

Jaapan kavatseb osta kuus uut allveelaeva, mis kergitaks allveelaevade üldarvu 22ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles