Piraatide kimbutajad võivad olla seotud Al-Qaedaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatanker Sirius Star.
Naftatanker Sirius Star. Foto: AP / Scanpix

Saudi Araabia riiklikule naftafirmale Aramco kuuluva supertankeri kaaperdanud Somaalia piraate võisid USA armee esindajate sõnul kimbutada terroriorganisatsiooniga Al-Qaeda seotud islamiäärmuslased.


15. novembril röövisid Somaalia piraadid Araabia merel üle 300 meetri pikkuse Sirius Stari, mille lasti väärtus on hinnanguliselt sada miljonit dollarit (1,2 miljardit Eesti krooni). Piraadid viisid laeva Haradhere sadama lähistele ja nõudsid laeva veerandsaja meeskonnaliikme vabastamise eest 25 miljonit dollarit, vahendas AFP.

Sel nädalavahetusel olid piraadid sunnitud tankeri Haraherest kaugemale toimetama, sest sadamalinna lähistele saabusid islamimässulised, kes nõudsid endale laeva või selle eest saadavat lunaraha, teatas CNN News. Nende väitel ei tohi piraadid islamiriikidest pärit laevu kaaperdada ja nad ähvardasid laeva jõuga endale võtta.

Armee väitel kuulusid piraate kimbutanud sissid radikaalsesse islamirühmitusse Al-Shahab, mille Ühendriigid on kuulutatud terroristlikuks organisatsiooniks.

«Al-Shahab on jõhker ja brutaalne äärmuslaste grupp, mille mitmed liikmed on seotud Al-Qaedaga. Paljud nende juhid on teadaolevalt saanud koolituse ja võidelnud Afganistanis,» teatas USA armee oma veebilehel.

USA armee esindaja sõnul on islamiäärmuslaste tegevus Somaalias murettekitav. Mitmed Ühendriikide julgeolekuametnikud on andnud mõista, et kui piraadid on seotud terrorismiga, tuleb piirkonda saata rohkem sõjalaevu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles