Karmid reeglid takistavad Somaalia näljahäda leevendamist

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide karmid terrorismivastased seadused takistavad Somaalia näljahädaliste abistamist.

Rahvusvahelise abiorganisatsiooni Oxfam esindaja Shannon Scribneri hinnangul tuleks Ida-Aafrikat tabanud ulatusliku põua kahjude hüvitamiseks kõik karmid reeglid kiiremas korras kehtetuks muuta.

Scribneri sõnul peavad nii USA valitsus, mässulised kui ka teised doonorid kõik esmaabi andmisele kehtestatud kitsendused eemaldama.

Ühendriikide seadustest tulenevalt võivad USA poolt finantseeritud abiorganisatsioonid praegu kohtu alla sattuda, kui nad maksavad suurt osa Somaaliast kontrollivale islamirühmitusele al-Shabab abisaadetiste turvalise kohaletoimetamise eest.

Obama administratsiooni ametnikud on The Washington Posti teavitanud sellest, et nad püüavad leevendada praegu kehtivaid nõudeid. Ühe võimalusena kaalutakse al-Shababi kontrollitaval territooriumil töötavatele abiorganisatsioonidele erilubade andmist.

Obama administratsiooni peamine hirm sellega seoses on sattuda opositsiooni terava kriitika alla. Mitmed Somaalias tegutsevad piirkondlikud organisatsioonid omavad sidemeid ka erinevate terroristlike rühmitustega.

Somaalia ekspert Ken Menkhausi sõnul tähendab see seda, et Obama administratsiooni võidakse süüdistada terroriorganisatsioonide varustamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles