Kuuba parlament kiitis heaks majandusreformid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba president Raúl Castro eile parlamendi ees kõnet pidamas.
Kuuba president Raúl Castro eile parlamendi ees kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Kuuba parlament kiitis eile heaks president Raúl Castro plaani reformida riigi stagneerunud majandust.

Eelnevalt oli seadusemuudatused heaks kiitnud ka valitsev kommunistlik partei. Eelkõige puudutavad muudatused bürokraatia vähendamist väikeettevõtlusega alustamisel.

Parlamendi ees peetud kõnes rõhutas Castro, et neid, kes püüavad reformikava takistada või õõnestada, tuleb kohtulikult karistada. Ka leidis riigipea, et aeg on küps sotsiaalsete ja poliitiliste reformide tutvustamiseks, vahendas BBC.

Meetmed, mida kaks korda aastas kogunev parlament arutas, olid seotud majandusreformiga, mis näeb esialgu ette rohkem kui miljoni riikliku töökoha kaotamise põllumajandus-, jaekaubandus- ja ehitussektoris. Sel moel püütakse vähendada bürokraatiat ja riigi kontrolli mainitud sektorite üle.

Samuti lubas Castro, et üle vaadatakse ka vastuolulised seadused, mis puudutavad reisimist ja väljarännet. Riigipea sõnul töötab valitsus praegu moderniseerimisplaaniga, mille abil saaks hakata uut migratsioonipoliitikat ellu viima.

Rahvusvahelised inimõigustega tegelevad organisatsioonid on pikka aega kritiseerinud Kuuba režiimi kehtestatud reisipiiranguid. Nimelt on kuubalastel välismaale reisimiseks vaja valitsuse luba, mis on igand ajast, mil emigreeruti poliitilistel põhjustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles