USA luure kuulas ka Blairi pealt

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ekspeaminister Tony Blair ja tema abikaasa Cherie.
Briti ekspeaminister Tony Blair ja tema abikaasa Cherie. Foto: Reuters / Scanpix

USA riikliku julgeolekuagentuuri NSA endine tõlk väidab, et seal jälgiti ka Suurbritannia endist pikaaegset peaministrit Tony Blairi, ehkki viimane oli Washingtoni lähedane liitlane sõjas terrorismi vastu.

ABC Newsi eilsele programmile rääkis teiste riikide liidrite salajasest jälgimisest NSA endine araabia keele tõlk David Faulk, kes töötas agentuuri Fort Gordoni üksuses ning pääses enda sõnul ligi ka eriti salajasele «Anchory» andmebaasile, vahendas Financial Times.

Faulk tunnistas telekanalile, et leidis sealt paari aasta eest muu hulgas ka Blairi puudutava isikliku informatsiooni. Valge Maja pole neid väiteid kuidagi kommenteerinud ning ajakirjanike järelpärimistele seal ei vastatud.

USA valitsuse komme luurata teiste riikide valitsuste ja liidrite järele on ammu teada, kuid Suurbritanniaga on neil pikalt olnud lähedased ja usalduslikud liitlassidemed, mida pole murdnud ka maailmas palju pahameelt tekitanud Iraagi sõda.

Meedia paljastused võivad seda erisuhet aga rikkuda. Faulk rääkis ajakirjanikele veel, et ta luges ka salajasi faile, mis sisaldasid Iraagi esimese invasioonijärgse presidendi Ghazi al-Yawer intiimseid telefonivestlusi aastaist 2003-2007. USA mõjukas ajaleht Washington Post kirjutas varem sel aastal, et pealt on kuulatud ka Iraagi peaministrit Nuri al-Malikit.

NSA kaks endist töötajat, nende seas Faulk,  tulid alles eelmisel kuul avalikkuse ette juttudega sellest, et riiklik julgeolekuagentuur on nuhkinud nii kodu- kui välismaal ajakirjanike, sõdurite ja valitsusväliste organisatsioonide järele, jälgides isegi Rahvusvahelist Punast Risti.

ABC interjuus väitsid mehed, et rutiinselt kuulati pealt ka tavaliste ameeriklaste kõnesid, sealhulgas intiimjutte ja telefoniseksi. See tegevus on kooskõlas salajase programmiga, mille president George W. Bush kiitis heaks pärast 9/11 rünnakuid, et kaitsta riiki terroriohu vastu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles