Kasahstan ütles ära plaanist panna Siberi jõed tagurpidi voolama

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lužkov (keskel) tennisevõistlust jälgimas.
Juri Lužkov (keskel) tennisevõistlust jälgimas. Foto: SCANPIX

Kasahstan lükkas tagasi Moskva endise linnapea Juri Lužkovi idee panna Siberi jõed tagurpidi voolama.

Kasahstani hüdrogeoloogia ja geoökoloogia instituudi direktori asetäitja akadeemik Pjotr Plehhanov rääkis Interfaxile, et peaminister Karim Masimovi korraldusel uuris jõgede ümbersuunamise võimalusi erikomisjon.

«Pärast pikki uuringuid kandsime me peaministrile ette, et Siberi jõgede ümberpööramine ja vee juhtimine Venemaalt Kasahstani pole otstarbeks. See küsimus on päevakorrast maas,» selgitas akadeemik.

Plehhanov meenutas, et idee suunata jõed ümber oli päevakorras juba nõukogude ajal.

Moskva endine linnapea Lužkov oli korduvalt tulnud välja ideega suunata Siberi jõed ümber nii, et paraneks veevarustus Kesk-Aasia riikides ja mitmes Vene regioonis.

Viimati käis Lužkov taolise mõtte välja 2009. aasta jaanuaris. Moskva tollase meeri arvestuste järgi oleks Venemaa saanud pärast projekti edukat realiseerimist müüa Türkmenistanile, Usbekistanile ja Kasahstanile aastas 15-20 kuupkilomeetrit vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles