Mubarak eitas süüd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse ekspresident Hosni Mubarak eitas täna Kairos alanud kohtuprotsessil süüd korruptsioonis ja tema tagasiastumist nõudnud protestijate tapmises.

Põdur Mubarak (83) lebas Kairo kohtusaalis raudpuuri asetatud haiglavoodis ja teatas, et eitab täielikult kõiki tema vastu esitatud süüdistusi, vahendas BBC.

Egiptuse riikliku televisiooni otse-eetris üle kantud kohtuistung oli esimene kord, kui egiptlased nägid oma endist riigipead pärast seda, kui ta 10. veebruaril pidas kõne, milles keeldus võimult lahkumast. Tagasi astus ta aga juba järgmisel päeval.

Mubarakiga koos on kohtu ees tema kaks poega Gamal ja Alaa, endine siseminister Habib al-Adly ja kuus kõrget politseinikku. Mubaraki poegi süüdistatakse korruptsioonis, ülejäänuid korralduse andmises tappa rahutuste ajal demonstrante. Mõrvade tellimises süüdimõistmisel ähvardab Mubarakit ja julgeolekutöötajaid surmanuhtlus.

Kohtuistung toimus Kairo politseiakadeemias, mille ette olid kogunenud sajad inimesed – Mubaraki vastased ja vihased poolehoidjad, kes viskasid üksteist kivide ja pudelitega. Demonstrantide eraldamiseks on kohale toodud umbes 3000 politseinikku ja sõjaväelast.

Kohtuprotsess peaks vähemalt osaliselt rahuldama egiptlaste soovi karistada Mubaraki autoritaarset režiimi selle pattude eest. Samuti nõutakse režiimi karistamist ülestõusu mahasurumise eest. 18 päeva jooksul jaanuaris ja veebruaris hukkus rahutustes 850 meeleavaldajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles