Itaalia on lähedal burkakeelu kehtestamisele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burka.
Burka. Foto: SCANPIX

Itaaliast võib Prantsusmaa ja Belgia järel saada kolmas Euroopa riik, mis keelustab avalikes kohtades moslemite näokatete kandmise.

Itaalia parlamendikomisjon kiitis sel nädalal heaks seaduseelnõu, mis jõuab enne rahvasaadikute suvevaheaega ka parlamenti. Valitsuskoalitsiooni eelnõu näeb ette avalikes kohtades ja tänavatel näo katmise keelustamist burkade ja niqabidega. Seadusest üleastujaid tahetakse karistada rahatrahviga, kirjutas BBC.

Valitsuse hinnangul tuleks kogu keha katvat burkat või silmad nähtavaks jätvat niqabi kandvaid naisi trahvida 150-300 euroga. Leebem võimalus on saata naine ühiskondlikult kasulikule tööle, vahendas Itaalia uudisteagentuur Ansa.

Meestele, kes sunnivad oma abikaasat, õde või tütart vastavat riideeset kandma, määrataks 30 000 euro suurune trahv ja kuni aastane vanglakaristus.

Eelnõul on nii peaminister Silvio Berlusconi rahvuslik-konservatiivse erakonna Vabaduse Inimesed ja selle koalitsioonipartneri äärmusparempoolse Põhja Liiga toetus. Viimase üheks märksõnaks on vastandumine immigrantidele.

«[Seaduseelnõu] lõplik heakskiitmine teeb lõpu paljude naiste kannatustele, keda sunnitakse tihti kandma burkat või niqabi, mis hävitab nende väärikuse ja takistab integratsiooni,» leidis Vabaduse Inimesed erakonna ridadesse kuuluv rahvasaadik Barbara Saltamartini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles