Vene sõjalaevad jõudsid Venezuelasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venezuelasse saabus täna mitu suurt Vene sõjalaeva, et osaleda kahe riigi ühistel mereväeõppustel Kariibi merel, millesarnast pole sealkandis nähtud pärast Külma sõja lõppu.

 

La Guaira sadamasse saabunud eskaadrisse kuuluvad muu hulgas tuumaristleja Pjotr Veliki ja hävitaja Admiral Tšabanenko, vahendas AFP. Sel nädalal algavate manöövritega samaaegselt käib Venezuelas kahepäevasel visiidil ka Venemaa president Dmitri Medvedev.

Ladina-Ameerika naftarikka riigi liider Hugo Chávez rõhutas eilsel pressikonverentsil ajakirjanikele, et õppused ei ole provokatsioon, vaid kahe vaba ja suveräänse maa lähenemine teineteisele.

«Me viisime hiljuti läbi manöövrid Brasiiliaga, Prantsusmaaga, Hollandiga ja nüüd Venemaaga,» selgitas ta. Medvedev saabub juba kolmapäeval ning külastab koos võõrustajatega ka oma riigi sõjalaevu enne edasilendu Kuubale.

Vene presidendi ilmumine uude maailma tähendab vaatlejate hinnangul Moskva sõnumi toomist Washingtoni ukselävele, vastuseks Gruusia toetamisele ning USA plaanidele paigutada oma raketikilbi elemendid Poola ja Tšehhi pinnale.

USA välisministeeriumi ei paistnud see siiski väga nörritavat. «Teate, kui venetsueellased ja venelased tahavad sõjalisi õppusi, siis olgu nii, kuid me mõistagi jälgime neid väga tähelepanelikult,» ütles sealne pressiesindaja Sean McCormack.

Pentagoni pressiesindaja Bryan Whitman tõdes, et erinevad riigid peavad tihti ühisõppusi ning ka Venemaal on vabadus korraldada rahumeelseid manöövreid ükskõik kellega. «Kuid inimesed panevad tähele ka seltskonda, kelle poole riigid nendel õppustel hoiavad.»

Washingtonist on siiski väljendatud muret selle pärast, et Venemaa tarnib üha enam relvi Venezuelasse. Kahe riigi vahel on allkirjastatud viimastel aastatel kahepoolseid kokku 4,4 miljardi dollari eest relvatehinguid ning need laienevad Medvedevi visiidiga ilmselt veelgi.

Moskva saatis homme algavatele õppustele viis lennukit ja ka mitu väiksemat laeva, Venezuela aga paneb välja kaheksa lennukit ja üksteist laeva. Manöövritel osaleb kokku 1150 venelast ja 600 venetsueellast.

Vene mereväe pressiesindaja sõnul kuulub õppuste kavasse operatsioonide planeerimine, hätta sattunud laevade abistamine ja liikuvate aluste varustamine. Venezuelas käisid septembris manöövritel ka kaks Vene strateegilist pommituslennukit Tu-160.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles