Prantsusmaa loovutab endise diktaatori Panamale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Noriega
Manuel Noriega Foto: SCANPIX

Prantsusmaa loovutab endise diktaatori Manuel Noriega ta kodumaale Panamale.

Panama kohus on Noriega tagaselja inimõiguste rikkumises 60 aastaks vangi mõistnud, edastab Reuters.

77-aastane Noriega kannab rahapesu eest määratud karistust Prantsusmaa vanglas. USA loovutas Noriega Prantsusmaale möödunud aasta aprillis.

Enne seda oli Noriega USA vanglas, kus ta istus karistust narkokuritegude eest.

Noriegal oli aega üks kuu, et Panamale loovutamise otsus edasi kaevata. Noriega advokaadi sõnul endine diktaator seda ei teinud.

Prantsusmaa annab Noriega Panamale üle septembris.

Manuel Antonio Noriega Moreno oli Panama diktaator 1983 – 1989. USA invasiooni tagajärjel jäi Noriega võimust ilma. USA jaoks oli ta sõjavang, kes anti rahapesus, võimu kuritarvitamises ja narkokaubanduses süüdistatuna kohtu alla. Ta vangistus USAs lõppes 2007. aastal. Ta väljaandmist soovisid siis nii Prantsusmaa kui Panama. Möödunud aasta aprillis viidi Noriega Prantsusmaale, kus ta anti kohtu alla. Kohus määras talle seitsme aasta pikkuse vangistuse mõrvade ja rahapesu eest.

Nii USA kui teised riigid pidasid Noriegat ohtlikuks, kuna 1950. – 1980. aastateni töötas ta Luure Keskagentuuri (CIA) heaks.

Ka oli tal seos kuulsa Medellini narkokartelliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles