Tai armeejuht nõuab uusi valimisi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai peaminister Somchai Wongsawat (paremal) seismas armeejuhi kindral Anupong Paochinda kõrval (vasakul).
Tai peaminister Somchai Wongsawat (paremal) seismas armeejuhi kindral Anupong Paochinda kõrval (vasakul). Foto: Reuters / Scanpix

Bangkokis puhkenud rahutustesse sekkus täna jõulise avaldusega Tai mõjuvõimsa sõjaväe juht, kes teatas valitsusele, et see peab parlamendi laiali saatma ja kuulutama välja uued ennetähtaegsed valimised.

 

Samas kinnitas armeejuht oma avalduses, et tema avaldus ei tähenda riigipööret ning võim on endiselt valitsuse käes, vahendas BBC News. Esialgu pole aga teada, kus viibib välisvisiidilt täna naasev peaminister Somchai Wongsawat, kelle tagasiastumist meeleavaldajad nõuavad.

«Valitsusel on endiselt täielik autoriteet. Need punktid on viis, kuidas lahendada probleemi, mis on tõuganud riigi sügavasse kriisi,» rõhutas kindral Anupong Paochinda, kes ütles, et saatis oma seisukohad kirjaga teele.

Kahe aasta eest oli just sõjavägi see, kes otsustas poliitikasse sekkuda ning kukutas putšiga võimult korruptsioonis süüdistatud peaministri Thaksin Shinawatra, kelle erakond tõusis aga uute valimiste järel taas võimule.

Kindral nõudis samas ka valitsuse tagasiastumist nõudvalt Demokraatlikult Rahvaalliansilt taandumist oma kontrolli alla võetud paikadest, sealhulgas Suvarnabhumi rahvusvahelisest lennujaamast, mille protestijad öösel hõivasid.

Sealsete meeleavaldajate juht aga keeldus valitsuse pakkumisest alustada lennujaama blokaadi lõpetamiseks kõnelusi ega toetanud ka uusi valimisi, nõudes vaid peaministri lahkumist ametist, vahendas AFP. Hiljem lükkas armeejuhi ettepanekud tagasi ka valitsus.

Bangkoki erinevates piirkondades on täna teatatud granaadirünnakutest ning eile tulistati vastaseid ka püstolitest, mis annab alust kartusteks, et pealinnas võivad puhkeda suuremad kokkupõrked kahe rivaalitseva leeri vahel. Võimud on seni käitunud passiivselt, seda ilmselt eesmärgiga suurem vägivald ära hoida.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles