USA kaksiktornide asemele kerkib eelnevast võimsam kompleks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööd Ground Zerol
Ehitustööd Ground Zerol Foto: SCANPIX

Projektijuhtide sõnul kerkivad Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kaksiktornide endisele asupaigale ehk Ground Zerole kunagisest palju võimsamad ja muljetavaldavamad asendushooned, vahendas AFP.

«Kui hooned on ehitatud, vaatame me tagasi ja ütleme, et tegemist on suure edasiminekuga võrreldes sellega, mis seal originaalis oli,» ütles WTC arendaja Larry Silverstein ajakirjanikele.

Pärast aastatepikkust viivitust näeb põhihoone ehk esimene torn välja jahmatav. 104 planeeritud korrusest on valmis ehitatud 76. Väidetavalt jõuab korruste arv 80 piirini enne terrorirünnakute kümnendat aastapäeva selle aasta 11. septembril.

Stiilsete ja aukartust äratavate kaksiktornide kokkukukkumine oli Ameerikale rahvuslik trauma. Manhattani siluetti ilmestanud tornide puudumist on peetud isegi suuremaks löögiks, kui 3000 hukkunud inimese leinamist.

Kui neljast tornist koosnev uus kompleks valmib, näeb see oma eelkäiast hoopis erinev välja. Esimene torn ehitatakse 540 meetri (1776 jala) kõrguseks, mis viitab 1776. aasta Ameerika iseseisvusdeklaratsioonile. Seega on uus torn kahest kokkuvarisenud hoonest rohkem kui sada meetrit kõrgem.

Järgmised kolm torni jäävad madalamateks. Teisel saab olema 78 korrust ning järgmistel veel vähem. Uusi ehitisi iseloomustab keskkonnasõbralik arhitektuur, transpordiühenduste rohkus ning ülikõrge turvalisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles