Lepik: börsid langevad, kuna USA keskpank ei trüki enam raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: jupiterimages.com

Aktsiaturgude languse peamine põhjus on Tarkinvestor.ee omaniku Kristjan Lepiku kinnitusel sama, mis oli turgude tõusu taga 2010. aasta teises pooles - USA keskpanga rahatrükk. Kui see juunis läbi sai,  läks finantsturgudel raskemaks.

Novembrist kuni juunini trükkisid nad iga päev raha juurde ning see lisas likviidsust süsteemi ning tõi varahindade tõusu. Kui juuniga see läbi sai, läks ka finantsturgudel raskemaks - turud olid rahatrükiga harjunud ja ilma selleta kadus tugi ära.

«See on ka põhjus, miks ma selliseid kunstlikke meetmeid ei toeta - lühiajaliselt võib aidata, kuid pikemas perspektiivis loob ebanormaalseid moonutusi ja lõpuks lähevad hinnad ikka sinna, kuhu minema peavad.»

«USA ja teised Lääneriigid peaksid mõistma, et kunstlike meetmete asemel oleks vaja reaalselt kohanduda sellega, et maailma majandus on jahedam, kui seda buumi ajal oli,» kommenteeris Lepik.

Eesti on seda kohandumist Lepiku sõnul teinud, kuid muu maailm liiga vähe. «Samas, Tallinna börs loksub lihtsalt teiste suuremate turgude järel - 2010. aastal üles ning nüüd koos teistega alla, see on globaliseerumise tulem - maailma aktsiaturud liiguvad väga ühtemoodi.»

Euroopa finantskriis mängib ka rolli languse taga, siin lihtsaid ja kiireid lahendusi tema sõnul ei ole, suure riigivõlaga riigid peavad nüüd pikaajaliselt kokkuhoidlikumaks muutuma ja eelarved tasakaalu saama. Nagu 2009. aasta Eestis näitas, on see ebameeldiv protsess, kuid kui haigus sedavõrd suur, siis ilma ravita jätkata enam ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles