USA annab Euroopale järele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Condoleezza Rice pressikonverentsil välisministeeriumis.
USA riigisekretär Condoleezza Rice pressikonverentsil välisministeeriumis. Foto: AP / Scanpix

Euroopa nõudmistele järele andes tunnistas USA riigisekretär Condoleezza Rice, et ta ei kavatse selle nädalal NATO ministrite kohtumisel suruda partneritele peale Gruusia ja Ukraina kiiremas korras allianssi võtmist.

 

«Gruusia ja Ukraina ei ole liikmesuseks valmis. See on väga selge,» ütles Rice kolmapäeval ajakirjanikele. Tema sõnul ei ole praegusel hetkel vaja arutada nende kahe riigi võimalikku liikmesuse tegevuskava (MAP).

USA riigisekretär rõhutas samas, et selline lähenemine ei tähenda muutust Washingtoni poliitikas, pigem olevat küsimus lihtsalt selles, kuidas viia ellu kevadel Bukaresti tippkohtumisel tehtud otsus. Bukarestis jõudsid alliansi liikmed kokkuleppele lükata otsuse tegemine edasi detsembrisse.

Rice’i sõnadest võib siiski lugeda välja järeleandmist mõne Euroopa riigi nõudmistele, kuna varem üritasid ameeriklased suruda peale Thbilisile ja Kiievile just alliansi liikmesuse tegevuskava andmist, millega oleks nad juba de facto seotud NATO külge.

Saksamaa, Prantsusmaa ja kaudselt ka Venemaa vastuseisu tõttu on aga sellest plaanist tulnud loobuda. USA asevälisminister Daniel Fried märkis üleeile, et vastuolud eurooplastega on eeskätt seotud MAPi andmise, mitte aga pikaajalisema plaaniga laiendada allianssi Ukrainasse ja Gruusiasse. Tema sõnul pole MAP ka ainus viis sinna lõpuks jõuda.

Rice juhtis pressikonverentsil samuti tähelepanu sellele, et näiteks Poola ja Tšehhi Vabariik ei pidanud NATO liikmeks saamisel üldse läbima seda protsessi ning näiteks Suurbritannia soovitab ka praegu kasutada ametliku liikmesuse tegevuskava asemel hoopis kahepoolseid komisjone sidemete tihendamiseks.

«Me usume, et NATO-Gruusia komisjon ja NATO-Ukraina komisjon võivad olla need organid, millega me intensiivistame oma dialoogi ja oma tegevust,» tõdes ka USA riigisekretär.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles