Londoni rahutused levisid teistesse Suurbritannia linnadesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässajad Ida-Londonis Hackneys
Mässajad Ida-Londonis Hackneys Foto: SCANPIX

Londoni mäss on hakanud levima teistesse Suurbritannia linnadesse.

Mässajad on lõhkunud kaupluste aknaid ning süüdanud autosid Briti saarte suuruselt teises linnas Birminghamis, edastab The Guardian.

Pealtnägijate kinnitusel olevat olukord siiski politsei kontrolli all ning sealsed juhtumid ei ole nii laiaulatuslikud kui Londonis.

BBC andmetel on mässatud ka Bristolis ja Manchesteris.

Suurbritannia peaminister David Cameron teatas, et katkestab Itaalias puhkuse veetmise kodumaal tekkinud olukorra tõttu. Cameron kutsus kokku kriisikomisjoni ning peab mässu teemal aru ka siseminister Theresa May ja Londoni politseijuhi Bob Broadhurstiga.

Ka May katkestas oma puhkuse. Ta nimetas mässu kuritegelikuks ning lubas selle korraldajad vastutusele võtta.

Londonist põhja jäävas Tottenhamis on samuti mässatud. Politsei sõnul algas sealsetes linnaosades rüüstamine ööl vastu esmapäeva.

Londoni politsei ja tuletõrje püüavad toime tulla põlengutega. Croydonis on süüdatud mitu autot ja üks maja.

Ida-Londonis Hackneys on mässavad noored rünnanud märulipolitseid ja murdnud sisse mitmetesse kauplustesse. Politseid on rünnatud nii kivide kui prügikastidega.

Sealset mässu püütakse taltsutada 200-pealise politseiüksuse abil.

Lõuna-Londonis Peckhamis on rahutuste korraldajad süüdanud vähemalt ühe ehitise. Lewishamis on süüdatud autosid ning röövitud poode.

Mäss on levinud enamjaolt vaesemates linnaosades, kus on palju sisserännanuid ja tööpuudus kõrge.

Essexi ja Suffolki politsei teatas, et nad saatsid oma eriüksusi Londonisse appi.

BBC andmetel puhkes uus mäss pärast seda, kui politsei peatas Londonis läbiotsimiseks mehe, kuid temalt ei leitud ühtegi relva.

Londoni aselinnapea Kit Malthouse süüdistas vägivalla tekkes kriminaalset gängi, kelle motiiviks oli segaduse korraldamine ja vargused, mitte ühiskondlikud probleemid.

Ööl vastu pühapäeva Londonis toimunud mäss oli politsei sõnul Suurbritannia lähiaastate üks suurimaid. Politsei käivitas juhtunu uurimise ning selle korraldajad loodetakse kohtu alla anda.

Siiani on arreteeritud 215 inimest, kelle seas on ka 11-aastane poiss.

35 politseinikku on mässus kannatada saanud.

Mäss sai alguse, kui politsei tulistas möödunud neljapäeval Mark Dugganit ebaõnnestunud arreteerimise järel. Üks politseinik sai juhtumis vigastada.

Laupäeval kogunesid inimesed Tottenhami politseiosakonna juurde hukkunud Dugganit mälestama, kuid sellest kasvas välja mäss.

Londoni politsei on lisanud linnas patrulle, hoidmaks ära uue vägivallalaine teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles