USA börsidel kahe aasta suurim tõus

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börs.
Börs. Foto: AFP / Scanpix

Tänu USA keskpanga lubadusele hoida intressimäärad nullilähedased vähemalt 2013. aasta keskpaigani tegid Ühendriikide börsid eile läbi kahe aasta suurima tõusu ning Aasia ja Euroopa aktsiaturud avanesid täna plussis.


Keskpanga otsus on eelmisel nädalal alanud äkklanguse maailma börsidel peatanud. Peamine USA aktsiaindeks Dow Jones tõusis eile ligi 4 protsenti. Jaapani Nikkei tõusis tänasel kauplemispäeval 1,1 protsenti ja Hongkongi Hang Seng 2,1 protsenti. Mõnedel Euroopa börsidel asendus hommikune tõus siiski hiljem langusega. Kella 16ks oli Suurbritannia FTSE langenud 0,03 ja Prantsuse Cac 1,30 protsenti. Saksa Dax oli tõusnud 0,26 protsenti, vahendavad välisagentuurid.

USA keskpank teatas eile aga ka, et Ühendriikide majanduskasv on tänavu olnud oodatust oluliselt madalam. Lisaks ütles keskpank, et majandus jääb nõrgaks veel kaheks aastaks ehk varem eeldatust pikemaks ajaks. Teadet uuest majanduse ergutuspaketist, mida börsidel kauplejaid olid lootnud, ei tulnud.

Analüütikute sõnul jäävad aktsiaturud heitlikuks.

«Võibolla [aktsiahindade] põhi on käes, kuid on liiga vara seda öelda,» arvas Albert Hung varahaldusfirmast Alleron Investment Management. «Tavaliselt kui näed sellist liikumist, siis vajad veel kaks nädalat, et olla kindel, kas põhi on leitud.»

«Vahetu närvilisus, mille [USA reitingu reedeõhtune] alandamine tekitas on hajumas,» ütles Robin Bew majandusanalüüsi firmast Economist Intelligence Group. «Kuid pikaajaline mure, et USA-l ja Euroopal on mõned tõsised teemad ja ei näi tõesti olevat poliitilist vastust neile, jääb endiselt.»

«Kahtlen, et aktsiahinnad jätkavad tõusu praegustelt tasemetelt, kuna keskpanga poliitikad ei aita tõsta reaalmajandust, need lihtsalt pumpavad likviidsust, ostes võlakirju ja hoides [intressi]määrad madalad,» lausus Jun Fukashiro varahandusfirmast Toyota Asset Management.

«USA kõige tõenäolisemalt siseneb majanduslangusesse ja me ilmselt näeme ettevõtete kasumite kahanemist,» arvas Hans Goetti varahaldusfirmast Finaport Investment Intelligence.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles