Briti koletis vägistas oma tütreid 25 aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägistamine
Vägistamine Foto: AFP / Scanpix

56-aastane ärimees hoidis oma tütreid veerand sajandit sisuliselt vangis, vägistas neid ja oli isaks nende üheksale lapsele. Selline õuduslugu tuli päevavalgele Suurbritannias, mis seisab nüüd silmitsi tõsiasjaga, et ametnikud lasid, käed rüpes, perekonnapeal oma jubedusi korda saata.


Vapustavas loos on anonüümseks jäänud nii kaks ohvrit kui hiljuti eluajaks vangi mõistetud isa, kuid nende saatuse detailidest piisab, et igaühel hirmujudinaid tekitada.



Tütred olid umbes kaheksa-aastased, kui isa – kohus nimetab teda härra X-iks – nende kuritarvitamist alustas. Lapsed said kähku selgeks, et kui nad mehele vastu ei tulnud, siis neid löödi, vahel hoiti ka gaasitule kohal, et põletav leek teeks selgeks, kelle käsku nad peavad täitma, kirjutas Briti leht The Times. Vägistamine, hirmutamine ja peksmine kestis umbes 25 aastat.



Elas isoleeritud külakestes


Selleks et naabrid ja lähedased juhtunust haisu ninna ei saaks ega imestaks üleliia kasvava perekonna üle, kolis perekond niipea, kui keegi tõele liiga lähedale jõudis. Tihti valis härra X oma sihtkohtadeks isoleeritud külakesed, nii et tüdrukud ei olnud kunagi ühes paigas piisavalt kaua, et leida endale häid sõpru, kellele lugu ära rääkida. Kui üks lastest oli kümneaastane, hakkas tema tollane kooliõpetaja küll ärakasutamist kahtlustama, kuid tõe jälile ei jõudnud. Tütarde ema, kes vägivalda samuti tunda sai, põgenes kodust üsna varsti pärast jubeduste algamist.



Kui üks tütardest väidetavalt 14-aastaselt esimest korda rasedaks jäi, tahtis isa rasedust katkestada ja peksis last, et too loote kaotaks. Kui hiljem selgus, et tema isadust ei tehtudki kindlaks ning last ei võetud ära, suhtus ta rasedustesse rahulikumalt. Kui isa üht tütart parasjagu vägistas, käskis ta teisel hoida väiksemaid lapsi.



Kokku jäid mõlemad tütred rasedaks 19 korral, suurem osa rasedusi aga katkes või leiti uuringutel väga suuri arenguhäireid, millele järgnes abort. Kaks üheksast sündinud lapsest surid geneetiliste defektide tõttu varsti pärast sündi. Kui arstid hakkasid kahtlustama, et tütarde isa võib olla ka nende mõlema laste isa, eitasid lapsed seda korduvalt, kuna kartsid, et nende lapsed võetakse ära.



Vihjeid selle kohta, et perekonnaga pole kõik korras, tuli ametiasutustele pidevalt. Tütarde vend jooksis 15-aastasena kodust ära ja palus politseil perekonnas toimuvat uurida, kuid ette ei võetud midagi. Kümne aasta eest helistas üks tütardest abitelefonil, kuid kuna sealt ei antud garantiid, et lapsed jäävad talle alles, jäid süüdistused lõpuni esitamata.



Vahistati juunis


Viimast korda vägistas isa nooremat tütart selle aasta alguses, mees vahistati juunis pärast seda, kui ajakirjanike küsitletud tütred andsid sisse ametliku kaebuse.



Kui pärast kevadel Austrias ilmsiks tulnud Josef Fritzli juhtumit, kus mees oma tütre keldrisse vangistas, rääkis Briti meedia palju selle Kesk-Euroopa väikeriigi omapärast ja sealsest kombest saladusi hoida, siis nüüd ollakse löödud oma riigiasutuste tegevusetusest laste kaitsmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles