Soome šokolaad valmib lapstööjõu abil

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakaooakottide laadimine laevale Elevandiluurannikul Abidjanis.
Kakaooakottide laadimine laevale Elevandiluurannikul Abidjanis. Foto: SCANPIX

Soome magusatootjad tunnistavad, et riigis valmistatava ja müüdava šokolaadi tootmistsüklisse kuulub kardetavasti ka laste tööjõu kasutamine.

Järelevalve kakaoube enim kasvatavas Lääne-Aafrikas on keeruline ja lapstööjõu ümber vohab inimkaubandus, vahendas yle.fi.

Sealsetes kakaoistandustes kasvatatakse 70 protsenti kogu maailma kakaoubadest, mida kasutatakse šokolaadi toorainena. Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) andmetel töötab näiteks Elevandiluuranniku kakaoistandustes üle 25 000 lapse, kogu Lääne-Aafrikas on töötavaid lapsi miljon.

Soomega seotud firmade tegevust arengumaades jälgiva Finnwatchi andmetel on olukord kõige hullem Ghanas ja Elevandiluurannikul. «Tegemist on väga suure probleemiga. On oletatud, et sadu tuhandeid lapsi on müüdud naaberriikidest inimkaubanduse ohvritena,» rääkis Finnwatchi tegevjuht Janne Sivonen.

Elanike üldarvu arvestades on Soome maailmas suuruselt üheksas šokolaaditarbija ja see number suureneb iga aastaga. Soomes valmistatavatesse šokolaaditoodetesse satub tõenäoliselt laste korjatud kakaoube.

Lapsed töötavad ebainimlikes oludes ja lisaks raskele tööle on probleemiks haiguste ja kahjurite tõrjeks kasutatavad kemikaalid.

Fazer Maikeiset tegevjuht Tom Lindblad kinnitas YLE uudistele, et kogu tootmistsükli jälgimine on šokolaaditööstuse üks suurimaid väljakutseid. Firma ei kiida heaks lapstööjõu kasutamist ja püüab vahendajate kaudu teha kõik, et seda vältida. «Tõsiasi on see, et 100-protsendist kindlust Lääne-Aafrikast tuleva kakaooa puhul pole,» tõdes ta.

Fazeri ostetavast kakaooast 75 protsenti on pärit Lääne-Aafrikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles