Stalini ikoon jätab vaimuliku tööta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment ajalehe Kommersant kodulehest, kus ilmus lugu Stalini ikoonist.
Fragment ajalehe Kommersant kodulehest, kus ilmus lugu Stalini ikoonist. Foto: kommersant.ru

Vene õigeusuvaimulik, kes tõi kirikusse Stalinit kujutava ikooni ja kelle tegevuse õigeusukirik hukka mõistis, palus end ametist vabastada.

Vene õigeusukiriku hinnangul pani omaaegse Nõukogude Liidu juhi Jossif Stalinit kujutava ikooni kirikusse toonud igumeen Jevstafi toime distsiplinaarrikkumise, kuna pani pühakotta välja kanoniseerimata kujutise, kirjutas Kommersant.

Nö ühiskondliku surve alla sattunud kirikumees esitas avalduse enda töölt vabastamise kohta.

Peterburi kirikuvõimude esindaja kinnitusel ei kannatanud kiriku ringkondades tugeva kriitika alla langenud igumeen end alandamist välja. Vaidlusi põhjustanud ikooni viis mees koju. Varem oli ta selle negatiivse reaktsiooni pärast kirikus pannud nähtavalt ära kõrvalisse nurgatagusesse. 

Tänavu novembris teatas meedia, et kirikusse on ilmunud Moskva Püha Matrona ikoon, millel on pühaku kõrval kujutatud ka Jossif Stalinit. Legendi kohaselt külastas pühak Stalinit 1941. aastal ja seda hetke ongi ikoonil kujutatud. Väidetavalt olla pühak Stalinile öelnud: «Sina üksi jääd linna. Kõik saadeti ära, aga linna ära loovuta. Ja ei anna ka.».

Kriitikute hinnangul mängib Stalin ikooni kompostisoonis suuremat rolli kui pühak. Vastased aga kinnitavad, et erinevalt pühakust pole Stalini kohal aupaistet ja seetõttu ei saa teda ka formaalselt lugeda stseeni kõige olulisemaks tegelaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles