Medvedev kiitis USA otsust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev saabus Havannasse.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev saabus Havannasse. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa on president Dmitri Medvedevi kinnitusel rahul Washingtoni keeldumisega avaldada survet Gruusia ja Ukraina vastuvõtmiseks NATO sõjalise alliansi ametlikeks kandidaatideks.

 

«Mina olen rahul, et mõistus võidutses,» teatas Medvedev ajakirjanikele pärast saabumist Kuuba pealinna Havannasse, vahendas AFP viitega agentuurile RIA Novosti.

USA riigisekretär Condoleezza Rice tunnistas nimelt eile, et ta ei kavatse selle nädala ministrite kohtumisel hakata peale suruma liikmesuse tegevuskava (MAP) andmist kahele Venemaa naaberriigile, mille vastu Moskva on ägedalt protesteerinud.

Medvedevi hinnangul oli küll «kahetsusväärne» sellise muutuse toimumine alles nüüd, kui president George W. Bush juba valmistub lahkuma ametist, ent kõige tähtsam olevat siiski, et «selle ideega ei minda edasi kangekaelselt ja absurdselt, nagu eelnevatel aastatel».

Rice’i kolmapäevasest pressikonverentsist järeldavad vaatlejad, et tal ei õnnestu murda Euroopas kasvavat vastasleeri Ukraina ja Gruusia liitumisele alliansiga, mida juhib Saksamaa.

Diplomaadid kahtlustatavad samas, et Washington on vaid muutnud taktikat, asudes seisukohale, nagu ei oleks MAPi andmine ilmtingimata üldse vajalik kellegi allianssi vastuvõtmiseks.

USA riigisekretär kinnitas ka üleeile, et ta usub NATO-Gruusia ja NATO-Ukraina komisjonide töösse dialoogi ja koostöö intensiivistamisel Thbilisi ja Kiieviga. Samas tunnistas ta, et praegu ei ole kumbki neist veel liitumiseks valmis.

NATO liikmesmaade seas on aga neid, kes kardavad, et ameeriklased üritavad esimese plaani ebaõnnestumise järel murda sisse tagauksest, toomaks neid kahte endise Nõukogude Liidu vabariiki lõpuks ikkagi alliansi ridadesse.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles